04
juni 2019

Veiling van een Caravaggio

Op 27 juni 2019 veilen veilinghuis Marc Labarbe en expertisekantoor Éric Turquin het schilderij Judith onthoofdt Holofernes. Het werk wordt toegeschreven aan Caravaggio (1571-1610), maar zaait sinds 2016 verdeeldheid onder deskundigen. De verkoop vormt het sluitstuk van een rocamboleske geschiedenis die vijf jaar geleden begon met een waterlek op een zolder.

un-caravage-a-la-lumiere-des-encheres-puilaetco-dewaay

 © Hubert Fanthomme

Een verborgen schat

In 2014 krijgt in de streek rond Toulouse een gezinswoning af te rekenen met een waterlek. Bij de herstelling ervan stoot men op een zolderkamer die al bijna 150 jaar verzegeld gebleven was. De eigenaar ontdekt er, verstopt tussen een beddenbodem en een matras, een groot schilderij. Hij heeft de tegenwoordigheid van geest om een beroep te doen op veilingmeester Marc Labarbe in Toulouse. Die genoot in 2011 al veel aandacht toen hij een Chinees keizerlijk rolschilderij uit de Qianlong-periode veilde voor meer dan 22.000.000 euro. Hij ziet onmiddellijk dat het hier om een belangrijke vondst gaat. Daarom schakelt hij meteen het Parijse expertisebureau van Éric Turquin in.

« Je hebt wel een mooi schilderij gevonden »

Eens in Parijs, wordt het werk eerst toegeschreven aan een volger van Caravaggio of aan een Spaanse school. Verder onderzoek wijst uit dat het de tweede, sinds 1617 verdwenen, versie zou kunnen zijn van het befaamde werk van Caravaggio dat in het Palazzo Barberini in Rome hangt: Judith onthoofdt Holofernus. Om deze hypothese te toetsen vergelijkt Julie Ducher, de vennoot van Éric Turquin, het met een antieke kopie uit 1607 van het bewuste schilderij, van de hand van de Vlaamse schilder Louis Finson (1580-1617). En wat blijkt? De twee werken zijn identiek! Twee oude brieven die het verloren gegane werk vermelden, versterken nog eens de vermoedens van de Parijse experts. Er staat enorm veel op het spel, er mag dan ook geen enkele twijfel mogelijk zijn. Daarom wordt beslist om het werk twee jaar lang geheim te houden teneinde het te onderwerpen aan verdere research en wetenschappelijke onderzoek.

 

In mei 2016 roept het Ministerie van Cultuur het werk uit tot nationaal erfgoed. Daardoor mag het Frankrijk niet verlaten. De Franse staat krijgt 30 maanden de tijd om het aan te kopen. In januari 2019 ziet de staat ervan af en ontvangt de eigenaar een exportcertificaat. Voortaan staat niets het vertrek van het werk uit Frankrijk nog in de weg.

 

Louis Finson inspireert twijfels

Sommige experts koesteren evenwel nog steeds twijfels. Zij wijzen het werk toe aan Louis Finson. Éric Turquin is echter niet van zijn stuk te brengen. Talloze details laten volgens hem geen twijfel. Zoals het gebruik van een specifiek rood pigment om enkele details te schetsen en het overschilderen van een vinger van Holofernes. Nicola Spinosa, Claudio Falcucci en Rosella Vodret, drie specialisten inzake het werk van de meester van het clair-obscur, delen zijn mening. De authenticiteit van het werk zal echter nooit een wetenschappelijke waarheid zijn, er zijn enkel aanwijzingen. Axel Hémery, de directeur van het Musée des Augustins in Toulouse merkt op dat er altijd onenigheid zal blijven over de toewijzing van het werk aan Caravaggio.

160 miljoen euro

Éric Turquin zet hier zijn reputatie op het spel: de veiling van Judith onthoofdt Holofernes zal uitwijzen hoeveel het doek waard is. Als de markt erin gelooft, zal de toewijzingsprijs gigantische toppen scheren. Na tentoonstelling in Londen (Colnaghi), Parijs (Galerie Kamel Mennour) en New York (Adam Williams Fine Art) gaat het doek nu in de roze stad onder de hamer van Marc Labarbe. Daarna zal het vertrekken naar wie er het meest voor over heeft. Waarschijnlijk ergens ver buiten Frankrijk.

 

Praktisch

Veiling op 27 juni 2019 in de Halle aux Grains – Toulouse

Meer informatie en rechtstreekse uitzending van de veiling vanaf 17u45 op www.thetoulousecaravaggio.com

Artikel geschreven door Victoire Terlinden, stagiaire op ons departement Kunstadvies.

Lees ook

investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
conseils-en-patrimoine-artistique

Bedachtzaam advies voor het beheer van uw kunstvermogen

Bezit u kunstwerken die deel uitmaken van uw familie of bent u een gepassioneerd verzamelaar? Kunst is een belangrijk deel van een privévermogen en vraagt om een specifieke benadering. Binnen onze privébank adviseert ons departement Kunstbeheer u discreet, objectief en transparant over uw kunstpatrimonium.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer