15
oktober 2019

This is Goodenough

2017-03-23-13-50-17-725x483

In het artikel dat het Tech Innovation Team van Puilaetco Dewaay Private Bankers in april van dit jaar schreef over solid-state batterijen kwam de Amerikaan John B. Goodenough al ter sprake. Welnu, op 9 oktober 2019 kreeg hij samen met de Brit Stanley Whittingham en de Japanner Akira Yoshino de Nobelprijs voor chemie.

Met zijn drieën maakten zij de ontwikkeling en de commercialisering van de lithiumionbatterij mogelijk. Deze levert niet enkel de energie voor gsm’s en laptops, maar ook voor elektrische steps en auto’s. Deze batterij stond voor een revolutie binnen onze moderne mobiliteit.

De Brit ontwikkelde het concept. In de jaren 1980 verbeterde de Amerikaan de prestaties en de Japanner legde de laatste hand aan het product zoals wij het nu met zijn allen kennen en gebruiken.

Als anekdote kan het tellen: indertijd had Goodenough niet de middelen om een patent neer te leggen. Anders zou hem dat intussen een fortuin hebben opgeleverd. Tegenwoordig bezit hij zijn eigen laboratorium, waarvan hij nog altijd aan het hoofd staat. En dat op zijn 97ste!

Eerder al ontving de oudste Nobelprijswinnaar uit de geschiedenis uit de handen van president Obama de medaille voor Wetenschap. Hij was toen 93 jaar.

Dertig jaar nadat deze technologie werd uitgevonden, wordt ze nog steeds gebruikt. Door onze stijgende behoefte aan vermogen, autonomie en miniaturisatie botst de uitvinding van Goodenough intussen wel tegen zijn limieten.

Maar laat dat vooral geen probleem zijn: de nog kwieke wetenschapper werkt intussen aan de vervanger. Deze zal lichter, krachtiger en op enkele minuten opgeladen zijn.

Lees ook

Credits

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wenst u een opportuniteit aan te grijpen of een belangrijke verrichting te financieren? Dit alles zonder uw portefeuille gedeeltelijk of volledig te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers geniet u van flexibele en gepersonaliseerde financieringsvormen tegen zeer gunstige voorwaarden.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer
Gestion-durable-partenariat-triodos

Duurzaam beleggen: een exclusieve samenwerking met Triodos

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer