18
april 2019

De technologie van solid-state batterijen

Auto’s, scooters, fietsen, steps, … de meeste elektrische voertuigen zijn uitgerust met een lithiumbatterij. Technisch gezien, betekent dit dat er lithiumelektroden in een geleidend bad liggen (de elektrolyt). Wat is nu de heilige graal van de constructeurs? Batterijen die langer meegaan en sneller opladen. In de huidige stand van de technologie bestaat daarvoor slechts één oplossing: alsmaar grotere batterijen. Met dan weer langere laadcycli als gevolg.

la-technologie-des-batteries-solides-puilaetco-dewaay

Een ander nadeel dat steeds meer ter sprake komt? Batterijen worden steeds kleiner, om in telefoontoestellen passen. En net die kleinere omvang maakt ze onstabiel, doordat de twee elektroden te dicht bij elkaar komen te liggen. Wanneer ze elkaar raken, kan dat een thermische reactie veroorzaken met toxische dampen of zelfs een explosie tot gevolg. Dit gebeurde met de Samsung Galaxy 7, die daarom uit vliegtuigen verbannen werd en heel snel van de markt verdween. Een laatste minpunt is dat de huidige batterijen na ongeveer 500 complete oplaadcycli minder efficiënt worden.

Waarom is de technologie van solide-state baterijen zo veelbelovend?

Bij deze technologie zorgt niet langer een vloeibaar, maar wel een vast elektrolyt voor de geleiding tussen de twee elektroden.

Dat biedt 3 voordelen:

  • De capaciteit kan verdubbelen.
  • Nog belangrijker: de oplaadtijd zou luttele minuten bedragen en niet langer uren.
  • De batterijen zouden zonder efficiëntieverlies tot 1000 keer herlaadbaar zijn.

De uitdaging bestaat erin om een vast materiaal te vinden met de juiste eigenschappen.

Professor Goodenough en zijn team researchers van de universiteit van Texas slaagden erin om de vloeibare elektrolyt te vervangen door een speciaal soort glas. De professor is allesbehalve een groentje in dit onderzoeksdomein: in 1979 was hij één van de pioniers die de lithium-ionbatterijen ontwikkelden die we tegenwoordig gebruiken.

Waarom dan niet massaal overschakelen op de Goodenough-batterij? Omdat het resultaat in het laboratorium momenteel nog niet goed genoeg is voor productie op grote schaal. Voorlopig kunnen er dus enkel prototypes geproduceerd worden.

Ook Toyota mengt zich in de race. Het bedrijf kondigde aan dat het erin geslaagd is om de vloeistof te vervangen door een soort metaal, germanium. Dat is helaas zeer duur.

Tenslotte is er nog een nieuwe troonpretendent, Fisker. Deze autoconstructeur wil de fakkel overnemen van Tesla. Het bedrijf gaat er prat op een solide-state batterij te hebben ontwikkeld met 2,5 keer zoveel capaciteit als de huidige batterijen. Zijn auto’s zouden een autonomie bieden van 800 km. Maar bovenal: het opladen zou slechts enkele minuten in beslag nemen. Een marketingstunt? Aankondigingspolitiek? Net nu het met zijn innovatie massale media-aandacht geniet, kondigde Fisker in elk geval de commercialisering aan van zijn nieuwe model, de EMotion. De batterij zelf zou beschikbaar zijn vanaf 2023.

Wanneer is deze technologie klaar voor productie? Het heeft er alle schijn van dat het researchstadium stilaan ten einde loopt en dat de industrie klaarstaat om het over te nemen. Toyota kondigt alvast een commercialisering aan voor 2025.

En hoe zit het met uw beleggingsopportuniteiten?

Als ze alle verwachtingen inlossen, kunnen solide-state batterijen een echte revolutie veroorzaken in de autosector. Elektrische auto’s zouden dan op gelijke voet kunnen concurreren met hun brandstofaangedreven soortgenoten. Daarnaast zal ook de sector van de elektronica voor het grote publiek van deze innovaties profiteren.

 

De ontwikkelingen mogen dan al uitzicht geven op mooie beleggingskansen op middellange termijn, toch zullen de beursbeleggers nog even geduld moeten oefenen alvorens ze ervan kunnen profiteren.

We volgen de evolutie van deze innovaties uiteraard voor u op. Uw private banker staat voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden, net als ons Tech Innovation Team.

Lees ook

Une-approche-globale-de-votre-patrimoinejpg

Een globale aanpak voor uw vermogen Transparantie, onafhankelijkheid, professionalisme en performance

Onze exclusieve ambitie: alles in het werk stellen om uw globale vermogen op een professionele en zorgvuldige manier te beheren. Deze positionering garandeert u een dienstenaanbod met een hoge toegevoegde waarde.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer
Le-conseil-en-investissement

Beleggingsadvies

Neemt u uw beleggingsbeslissingen graag zelf? Kies dan voor beleggingsadvies. Uw private banker en uw portefeuillebeheerder stellen u dan de beste opportuniteiten voor die ze voor u kunnen vinden. Op die basis beslist u dan zelf: er wordt geen enkele transactie uitgevoerd zonder uw uitdrukkelijk akkoord.

Lees meer