09
september 2019

Winst is niet meer het enige doel van de beursgenoteerde bedrijven

De vroegere Nobelprijswinnaar Milton Friedman zal zich wellicht in zijn graf omkeren. In het kader van de Business Roundtable hebben 181 bestuurders van de grootste bedrijven wereldwijd een einde gemaakt aan de 30-jarige heerschappij van de almachtige aandeelhouder.

2. Investissements-durables LD

Terwijl Friedman meende dat het enige doel van een bedrijf erin bestond om zijn winst te maximaliseren ten voordele van de aandeelhouders, hebben deze bestuurders vandaag een omgekeerde visie aangenomen: de aandeelhouder is slechts één van de stakeholders van de onderneming en niet haar Alfa en Omega.

De redenen voor deze verandering van filosofie?

  1. De strijd tegen de klimaatopwarming is vandaag een prioriteit van de bevolking.
  2. Belastingontduiking wordt in deze tijden van bezuinigingen niet meer aanvaard.
  3. De jonge generatie wil niet meer werken voor bedrijven die voor hen geen zin hebben of waarvan de ethiek tekortschiet.

Kortom, vandaag is de aandeelhouder niet meer doorslaggevend en moet hij op gelijke voet worden geplaatst met de andere stakeholders.

Wil dit zeggen dat hij zal worden geofferd op het altaar van het klimaat en de strijd tegen fiscale optimalisering? Neen, de deelnemers aan deze Business Roundtable hebben verklaard dat zij waarde op lange termijn zullen blijven creëren voor « de aandeelhouders die het nodige kapitaal verstrekken om te investeren en te groeien ».

Deze verklaring heeft vooral als doel om een einde te maken aan de dictatuur van de korte termijn en om duurzaam beleggen te bevorderen.

Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers delen we dit credo al vele jaren en bieden we verschillende duurzame beleggingsoplossingen in samenwerking met Triodos Bank, waarmee we al meer dan 15 jaar een exclusief partnership hebben. Wenst u meer informatie hierover? Aarzel niet om dit met uw private banker te bespreken.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer