28
oktober 2019

Wie heeft er baat bij de legalisering van cannabis?

De beweging die enkele jaren geleden ingezet werd, lijkt niet te stoppen. De consumptie van cannabis wordt in een toenemend aantal landen gelegaliseerd. In de Verenigde Staten is cannabis in niet minder dan 34 staten legaal voor therapeutisch gebruik en in 11 staten voor recreatief gebruik.

cannabis_LD

Naast de illegale netwerken is de grootste verliezer de tabaksindustrie. De « joint » is immers geneigd om de sigaret te vervangen. In de Verenigde Staten lijkt het er ook op dat de legalisering van cannabis zorgt voor een vermindering van de verkoop van alcohol.

Maar er zijn natuurlijk ook winnaars. We denken uiteraard in de eerste plaats aan de producenten, zoals Aurora Cannabis en Canopy Growth. Deze bedrijven, die enkele maanden geleden erg in trek waren bij de beleggers, hebben reeds een productiecapaciteit van meer dan 500 ton per jaar.

Studies tonen echter aan dat de productie van cannabis redelijk eenvoudig en gekend is. De concurrentie is dus geneigd om toe te nemen. In Oregon is de toegestane productiecapaciteit 6 keer groter dan de consumptie. Logischerwijs zorgt dit voor een prijsdaling, tot 90% ten opzichte van de zwarte markt van voor de legalisering, wat eveneens aanleiding geeft tot een zware correctie van de aandelen van de sector.

Er is echter een andere, meer onverwachte sector die profiteert van de legalisering van cannabis: de snacks. Een wetenschappelijke studie heeft aangetoond dat het roken van een joint inwerkt op de zone van de hersenen die het hongergevoel regelt. Resultaat: de consumptie ging met 3,1% omhoog, die van koekjes met 4,1% en die van chips met 5,3% in de Amerikaanse staten die het recreatieve gebruik van cannabis gelegaliseerd hebben. Een gegeven dat belangrijk zou kunnen zijn voor een sector die met een groeipanne te kampen heeft. Een kleine stijging van de verkopen kan een groot verschil maken op het vlak van de winstmarges.

Photo by Kimzy Nanney on Unsplash

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer