28
oktober 2019

WeWork, Amazon: de aura van de technologiewaarden verbleekt

Voor de eerste keer sinds jaren stelde het kwartaalverslag van Amazon teleur. Zijn nettowinst kende een terugval van 26% door de steeds hogere leveringskosten en de groeivertraging van zijn lucratieve dochteronderneming AWS die actief is in cloud computing.

Wework-amazon_LD

De voorspellingen voor het vierde kwartaal, i.e. het belangrijkste omwille van de eindejaarsfeesten, waren eveneens teleurstellend. De groei van zijn verkopen zou opnieuw moeten vertragen en zijn operationele winst zou aanzienlijk moeten dalen.

Voor de aandeelhouders van WeWork, de wereldleider in coworking ruimtes, kunnen we spreken van een desillusie. In augustus finaliseerde het bedrijf zijn aanvraag voor een beursgang. Er werd gewag gemaakt van een waardering van 40 à 50 miljard dollar. Twijfels over de rentabiliteit zetten de beleggers aan tot voorzichtigheid, des te meer omdat de managementstijl van zijn medeoprichter, Adam Neumann, onrustwekkend is.

De pin-up boy van de deeleconomie zou cannabis gebruiken, zich te goed doen aan tequila en misbruik maken van de privéjet en de bedrijfsgelden.

Een herstructurering dringt zich op, maar volgens de Amerikaanse pers heeft WeWork niet voldoende liquiditeiten om de vertrekvergoedingen te betalen, … Softbank, de hoofdaandeelhouder van het bedrijf, is verplicht om geld te injecteren en kondigde vorige week aan dat het 9,5 miljard dollar extra in het bedrijf pompt. Dit bedrag omvat 1,7 miljard dollar voor Adam Neumann voor zijn participatie en om het bedrijf te verlaten. In totaal zal het Japanse conglomeraat bijna 20 miljard dollar hebben betaald voor een participatie van meer dan 80% in een onderneming die voortaan op ongeveer 8 miljard dollar gewaardeerd wordt.

Hoewel het geval van WeWork uitzonderlijk blijft, kunnen we alleen maar vaststellen dat de markten de eenhoorns, i.e. technologiebedrijven met een waardering van meer dan 1 miljard dollar, steeds meer de rug toekeren. Uber, Lyft, Peloton, Spotify en Slack noteren allen ruimschoots onder de prijs van hun recente beursintroductie, terwijl de rentabiliteit op zich laat wachten.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer