13
april 2018

Wat gebeurt er met de aandelen van de bedrijven die kritiek krijgen van Trump?

Donald Trump is de koning van de tweets. En wanneer hij zijn ongenoegen niet uit over een politieke tegenstander, dan moet een bedrijf het ontgelden. Na de laatste aanvallen van Donald Trump op Amazon rijst de vraag of de presidentiële tweets een impact hebben op de beurs.

Amazon

De Amerikaanse president heeft al vaak kritiek geuit op Amazon en zijn topman. Hij meent dat de reus van de e-commerce niet genoeg belasting betaalt en banen vernietigt.

Volgens CNBC is de koers van het aandeel Amazon trouwens met 8% gedaald tussen de eerste tweet en de 3 volgende beurssessies.

Maar blijft dit negatieve effect van de presidentiële tweets aanhouden? De berekeningen van CNBC (die stoppen op 5 april 2018) tonen aan van niet.

Enkele voorbeelden: de tweet van 6 december 2016 waarin Boeing het moest ontgelden, had slechts een zeer korte impact. Sindsdien is de koers van Boeing met 110% gestegen, tegenover slechts 20% voor de S&P 500.

Het bedrijf Lockheed Martin dat op 22 december 2016 onder vuur lag omwille van de kostprijs van zijn F-35’s, zag zijn koers stijgen met 35%, tegenover 17% voor de S&P 500.

Uiteraard kent elke algemene regel enkele uitzonderingen. Dat is het geval voor het farmaceutische bedrijf Merck. Het werd door Trump bekritiseerd omwille van de te hoge prijzen van zijn geneesmiddelen. Sinds de eerste tweet registreerde de koers van het aandeel een daling van 13%, terwijl de markt over diezelfde periode met 7% gestegen is. Maar volgens CNBC hebben de aanvallen van Donald Trump vaak geen enkele impact op lange termijn op de geviseerde bedrijven.