08
april 2019

Wat belooft het tweede kwartaal?

Het eerste kwartaal was voor de financiële markten een hoogvlieger, zowel voor de aandelen als voor de obligaties. Beide activaklassen putten moed uit de marktvriendelijke houding van de centrale banken.

À quoi doit-on s’attendre pour le deuxième trimestre ? | Puilaetco Dewaay Private Bankers

De sterke stijging van de aandelenmarkten heeft veel institutionele beleggers tegenvoets verrast. Eén van de kenmerken van de beursrally was de verkoopgolf die ermee gepaard ging. Het zijn dus uiteindelijk de kleine beleggers die meer geloof hebben gehecht aan de beurshausse. En dus zitten de professionele investeerders met een probleem. Keren zij terug of blijven ze aan de zijlijn staan kijken? Bovendien bleek uit een enquête dat internationale beleggers vooral massaal onderwogen zijn in Europese aandelen. Komen ook zij terug naar het oude continent?

Veel zal natuurlijk afhankelijk zijn van de groeicijfers. Zit er een recessie aan te komen of gaan we voor een zachte landing van de economische groei? De rentecurve die ondertussen omgekeerd is (d.w.z. dat de kortetermijnrente hoger staat dan de langetermijnrente), oogt niet fraai en was in het verleden vaak de juiste voorspeller van een recessie. Tegenstrijdige economische cijfers wijzen echter niet noodzakelijk in die richting. In China bijvoorbeeld, zijn de jongste cijfers met betrekking tot het producentenvertrouwen opnieuw gestegen. In de VS zijn de aanvragen voor woningbouw ook aan het aantrekken als gevolg van de lagere rente. Indien er nu in Europa ook wat betere indicaties zouden komen, dan zal desondanks dat de wereldwijde groeivertraging een feit is, de uiteindelijke situatie eerder naar een zachte landing lijken over te hellen.

Natuurlijk zijn er nog voldoende onzekerheden. De Brexit is vanzelfsprekend de eerste. De wijze waarop de zaken zich in Westminster afspelen, is ongezien. Men zou gaan denken aan een aflevering van Monty Python. De gesprekken tussen de Verenigde Staten en China zijn ook nog steeds gaande en stilaan komen de Europese verkiezingen een beetje dichterbij. Hetzelfde geldt voor de verkiezingen in Indonesië en India, en in Australië trekt men in mei naar de stembus.

Kortom, er zijn genoeg redenen die de spreekwoordelijke pad in de korf kunnen steken. En dus blijven we voorzichtig. De koerswinstverhouding voor de aandelenbeurzen is niet meteen goedkoop te noemen en de obligatierendementen staan voor het gros van de staatsobligaties weer onder nul. Daardoor zijn er maar weinig koopjes te doen. Sommige sectoren zijn echter wel spotgoedkoop, zoals de banken en de automobielsector. Of daar verandering in komt, zien we nog wel.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer