05
augustus 2019

Waarom zullen de centrale banken zich op het politieke beleid moeten baseren?

De beslissing van de Fed (Amerikaanse centrale bank) om haar richtrente met 0,25% te verlagen, werd door de financiële markten grotendeels verwacht.

pourquoi-les-banques-centrales-devront-elles-sappuyer-sur-les-politiques-puilaetco-dewaay

Het doel van deze renteverlagingen door de centrale banken is bekend: ze zijn bedoeld om een vertraging van de economische groei tegen te gaan door de toegang tot krediet te vergemakkelijken, bedrijfsinvesteringen te stimuleren en de gezinsconsumptie te bevorderen. Althans in theorie, want de realiteit is helaas heel anders.

Ondanks de historisch lage rente (of zelfs negatieve rente in de eurozone) en ondanks het gebruik van niet-conventionele maatregelen stokt de groei in Europa en vertraagt hij in de Verenigde Staten. Kortom, de centrale banken lijken het spoor bijster en maken zich aan beide zijden van de Atlantische Oceaan op voor de voortzetting van een monetair lagerentebeleid dat echter niet de verwachte resultaten heeft opgeleverd. Meer bepaald op het vlak van de inflatie, die onder de drempel van de beruchte 2% blijft die de centrale banken nastreven.

Volgens de Franse econoom Jean-Paul Betbèze moeten we, los van de traditionele verklaringen in verband met de demografie en de deflatoire werking van de digitale revolutie, ook begrijpen dat onze economieën minder industrieel zijn dan in het verleden en dus meer gericht zijn op diensten. Met andere woorden: de rentedaling heeft minder invloed op een diensteneconomie.

Bovendien worden investeringen, wanneer ze gebeuren, minder in Europa of de Verenigde Staten gedaan, maar meer in Azië. Kortom, de centrale banken zien dat hun monetaire beleid door deze verschijnselen wordt gedwarsboomd en zullen zich meer op het politieke beleid moeten baseren, zodat dit echte budgettaire hervormingen op gang brengt of nastreeft. Maar die hervormingen zijn politiek zwaar om te dragen en de lage rente verlamt het hervormingsstreven van de regeringen die bang zijn voor de publieke opinie (verschijnsel van de gele hesjes) en die niet de nodige budgettaire maatregelen durven nemen. Kortom, als de politiek niet reageert, zullen de centrale banken weer inventief moeten zijn.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer