24
januari 2019

Waarom zal de blockchain een revolutie veroorzaken voor de uitwisseling van informatie?

Misschien vraagt u zich af wat de blockchain nu eigenlijk precies is? Deze technologie voor de opslag en de transparante, beveiligde overdracht van informatie zonder centraal controleorgaan wordt meestal geassocieerd met de bitcoin en andere cryptomunten. Die vormen echter slechts het topje van de ijsberg. De blockchain kan immers een impact hebben op heel wat sectoren, van de voedingsindustrie over de politiek tot het notariaat.

blockchain-pourquoi-va-t-elle-revolutionner-les-echanges-dinformation-puilaetco-dewaay

Puilaetco Dewaay Private Bankers maakt er een punt van om de technologische ontwikkelingen te analyseren en na te gaan hoe u hiervan kunt profiteren als belegger. Daarom zullen we enkele weken na elkaar verschillende artikels aan de blockchaintechnologie wijden.

Om deze technologie te begrijpen, moeten we verwijzen naar de cryptografie (de wetenschap van geheime codes). Deze wetenschap gaat terug tot de klassieke oudheid en zoekt sindsdien voortdurend sluitende oplossingen voor 2 uitdagingen:

  • enerzijds, een onkraakbare versleutelingsmethode vinden;
  • anderzijds, het delen van de sleutel (de geheime code) beperken tot zo weinig mogelijk personen.

Hoe werkt de blockchain?

Door een bestand te versleutelen kunnen we de toegang beperken tot de personen die zowel over de sleutel als over de versleutelingsmethode beschikken.

Maar als we nu het omgekeerde willen doen? Namelijk een document in alle veiligheid toegankelijk en aanpasbaar maken voor een groot aantal mensen.

Om dit probleem op te lossen werd de blockchain uitgevonden. In het hart van deze technologie wordt elke wijziging van de informatie geregistreerd, geverifieerd, verzegeld en vastgelegd in een ‘blokje’. Bij elke nieuwe wijziging wordt dit proces herhaald, wat een ketting van blokjes oplevert. Iedereen kan alle wijzigingen zien, maar kan zelf alleen iets veranderen in het laatste, niet-vergrendelde blokje.

We nemen als voorbeeld een document dat gelijktijdig door 10 personen wordt geschreven. Telkens één van de deelnemers een wijziging aanbrengt, wordt deze geregistreerd en verzegeld in de historiek van het document. We kunnen teruggaan in de tijd en alle wijzigingen zien. De vorige versies die verzegeld zijn, kunnen evenwel niet meer worden veranderd.

IN HET HART VAN DEZE TECHNOLOGIE WORDT ELKE WIJZIGING VAN DE INFORMATIE GEREGISTREERD, GEVERIFIEERD, VERZEGELD EN VASTGELEGD IN EEN BLOKJE.

 

HOE GAAT DIT NU IN ZIJN WERK OP EEN COMPUTER?

We nemen opnieuw het voorbeeld van ons document dat door 10 personen wordt bewerkt. Met de blockchaintechnologie wordt dit document niet opgeslagen op een server, maar wel gelijktijdig op de computer van deze 10 personen bewaard. Elke van deze 10 computers controleert constant of de anderen geen wijzigingen hebben aangebracht in de vorige versies van het document. Gebeurt dat wel, dan wordt de belanghebbende uit het systeem verwijderd tot hij zich aanpast aan de meerderheid. Dit noemt men een keten van gedistribueerd vertrouwen.

Bron : Wikimedia

Dit is het geniale aan blockchain: onaantastbare informatie wordt constant toegankelijk en verdeeld, gewijzigd en beveiligd zonder tussenkomst van een centrale server.

Welke rol speelt de blockchain bij transacties in bitcoin?

Stel dat u 1 bitcoin wil overschrijven naar een vriend. Uw transactie wordt toegevoegd aan het laatste niet-verzegelde blokje van het bitcoinsysteem. Alle spelers binnen het systeem gaan dan via een extreem ingewikkeld wiskundig proces (dat voor de gebruikers echter wel transparant is) controleren of alle transacties van dit blokje legitiem zijn. Zodra dit gebeurd is, wordt het blokje opnieuw afgesloten en verzegeld, en wordt er een nieuw blokje geopend. Alle transacties van deze blockchain zijn voor iedereen zichtbaar, zonder dat ze op naam staan.

De blockchaintechnologie begon met de bitcoin, maar zo’n revolutionair idee kon niet lang daartoe beperkt blijven. Het systeem dat constant up-to-date en voor iedereen toegankelijk is met een voortdurende controle en een ongelooflijke beveiliging, kent intussen meerdere toepassingen.

Volgende week wijden we een artikel aan de revolutionaire technologie van de blockchain waarbij we verder kijken dan de mediahype.

Meer weten hierover? Aarzel niet om dit met uw private banker te bespreken of om ons te contacteren voor meer informatie.

We doen hiervoor een beroep op ons Tech Innovation Team, ons expertisecentrum dat regelmatig een stand van zaken opmaakt van de laatste disruptieve innovaties.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer