14
september 2018

Waarom overtroeven de Verenigde Staten Europa?

Een blik op de beursindexen maakt duidelijk hoe relevant deze vraag wel is. In de Verenigde Staten scheert de Dow Jones zijn hoogste toppen ooit en de Nasdaq blijft maar klimmen. In Europa daarentegen daalt de EuroStoxx 50, de index van de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven.

pourquoi-les-etats-unis-dominent-leurope-puilaetco-dewaay-private-bankers
Vanwaar dit verschil? De eerste reden moet gezocht worden in de sterke Amerikaanse groei. Voor het tweede kwartaal bedraagt de groei van het bnp 4,2%. De winsten van de Amerikaanse bedrijven worden overigens gestimuleerd door de fiscale hervorming van Donald Trump. In 2018 wordt een stijging van de winsten verwacht van 21% en in 2019 een stijging van 9,9% (consensus Bloomberg). Dat is aanzienlijk meer dan de winstverwachtingen aan Europese kant (+ 7,5% voor de bedrijven van de EuroStoxx 50).
Wie het iets pessimistischer bekijkt, zal opmerken dat de Verenigde Staten al aan hun tiende groeijaar op rij toe zijn en dat daarom voorzichtigheid geboden is. Andere beleggers maken evenwel een andere berekening. Zij zien geen waarderingszeepbel op Wall Street. Tegen 17 keer de verwachte winst, vinden ze Amerikaanse aandelen zelfs ‘goedkoper’ dan de Europese. En dit omwille van de sterkere Amerikaanse groei. Zelfs de renteverhogingen van de FED (Amerikaanse centrale bank) in het kader van een normalisering van het monetaire beleid schrikken de beleggers niet af, omdat ze geleidelijk gebeuren.
Een ander element dat de dominantie van de Amerikaanse markten verklaart is de vaststelling dat bijna alle technologiereuzen ter wereld op Wall Street noteren. In Europa zijn de indexen nog altijd bevolkt met de vertegenwoordigers van de oude economie. De analisten van de S&P 500 berekenden dat 25% van de 500 belangrijkste waarden van Wall Street vandaag technologieaandelen zijn. In Europa daarentegen, zijn in de grote indexen bijna geen technologieaandelen te vinden. Erger nog: ze zitten vol met sectoren die onderhevig zijn aan staatsregulering (banken, telecom, enz.).
Last but not least, lijdt Europa onder onzekerheden zoals het economische beleid in Italië, een harde Brexit en de weerslag van de Turkse perikelen op de Europese banksector.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer