04
december 2018

Waar blijft de eindejaarsrally ?

2019 wordt al geruime tijd door vele analisten als een scharnierjaar beschouwd. De vraag of dat in 2019 een globale recessie zou kunnen toeslaan is niet van de lucht.

on-attend-toujours-le-rallye-de-fin-dannee-puilaetco-dewaay-private-bankers

De vrees alleen al beïnvloedt de markten en voedt de onrust bij de belegger. Het is juist dat recentelijk een aantal indicatoren ons negatief verrast hebben. De groei voor het derde kwartaal in Duitsland was negatief en de laatste vertrouwensindicatoren voor Europa kwamen opnieuw uit onder de verwachtingen. Sommige economisten denken trouwens dat de Italiaanse economie reeds in recessie zou kunnen zijn. Maar in het algemeen bevindt zicht de globale economische groei in een dalende trend, desondanks zijn huidig hogere niveau.

Echter de vrees voor 2019 eist reeds vandaag zijn tol. Quasi alle aandelenmarkten wereldwijd staan in het rood. Zelfs de Amerikaanse aandelen hebben hun volledige winsten prijsgegeven nu de technologische sector en voor de zogenaamde FAANG-aandelen onder druk staan. Vooral Apple, de lieveling onder de tech-aandelen, heeft flik moeten inboeten na dat bleek de vraag naar de nieuwe iPhone XS onder de verwachting zou liggen. Gezien het gewicht van dit aandeel in de Amerikaans beursindices, ging Wall Street in zijn geheel lager.

Echter naast aandelen zijn er weinig andere activaklassen die potten breken. Neem nu de obligaties. In Europa zitten de meeste obligaties onder water wanneer men hun totale opbrengst aanschouwt. Dat betekent dat in casu de dalende prijs niet goed gemaakt werd door de weliswaar kleine coupon. Deze periode staat dus in contrast met voorgaande jaren waarbij dalende aandelenmarkten wel gecompenseerd werden door stijgende obligaties. Het was evenmin het jaar van de grondstoffen, enkele landbouwgewassen uitgezonderd. De olieprijs kreeg de voorbije weken een staalharde dreun en zag zijn jaarwinst voor de bijl gaan. Goud houdt beter stand maar blijft toch ook in het rood.

De zo goed als enige winnaar dit jaar is de Amerikaanse Dollar. Het groene biljet werd tot op heden zo ongeveer 6 procent duurder en dus cash in Dollars aanhouden was lucratief voor een Europees belegger. Het moet gezegd dat ook de Yen duurder werd tegenover de Euro, maar hier was rentevergoeding nihil.

Ondertussen staan we echt voor het einde van het jaar en beleggers vragen zich af waar de eindejaarsrally blijft op de beurzen. Het is inderdaad zo dat traditiegetrouw deze periode van het jaar positief is voor de beurzen. Een kentering in goede zin in de relaties tussen de VS en China zou een juiste reden kunnen zijn, alsook een teken van de Federal Reserve dat ze wat stoom van de ketel laat betreffende toekomstige renteverhogingen. De tijd zal uitwijzen of de kerstman een leuk geschenk voor de markten in petto heeft.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer