12
juli 2018

Verenigde Staten: gaat Trump Amerika weer groot maken?

Al doet Donald Trump zijn uiterste best, toch zullen de VS niet veel langer de grootste economie ter wereld zijn.

etats-unis-rendre-sa-grandeur-a-lamerique-puilaetco-dewaay-private-bankers

De economische suprematie

Deze vaststelling heeft in het Amerika van Donald Trump tot veel consternatie geleid. Het protectionistische handelsbeleid van de president kan als de eerste fase worden gezien van een langdurige strijd om de economische suprematie, vooral op gebieden zoals quantumcomputing, kunstmatige intelligentie, robotica, cyberveiligheid en elektrische auto’s. 

In beide landen vormen de defensie-uitgaven een belangrijke aanjager voor de investeringen in technologie. Op dit moment staan de VS nog aan kop, maar China haalt zijn achterstand snel in. Op sommige gebieden – zoals fintech – lijken de VS de slag al verloren te hebben.

Nu de Chinese economie steeds meer op de Amerikaanse gaat lijken, zullen handelsconflicten steeds vaker voorkomen.”

Terwijl we mogen verwachten dat de wereldwijde economische dominantie van de VS de komende decennia gaat afnemen, lijkt de positie van de VS als leidend wereldwijd financieel centrum veel zekerder. De alomtegenwoordige staatscontrole in China droeg bij aan de ongekend snelle ontwikkeling van de economie en infrastructuur, maar blijkt een hinderpaal bij de ontwikkeling van China tot financieel centrum. 

Zolang de renminbi niet volledig converteerbaar is, blijft de Amerikaanse dollar de belangrijkste reservemunt van de wereld. Daarnaast domineert de Amerikaanse aandelenmarkt de MSCI All Country World Index met een weging van 51%. De Chinese aandelenmarkt telt voor slechts 3% mee, dat is net iets minder dan de weging van Zwitserland. Ook in de wereldwijde obligatie-indexen blijft de Chinese markt miniem vertegenwoordigd. De enorme binnenlandse obligatiemarkt is nog steeds bijna volledig ontoegankelijk voor buitenlandse beleggers. Zolang het land terughoudend blijft om zijn financiële markten voor buitenlanders open te stellen, zal het moeilijk zijn om de enorme kloof met de VS te dichten.

In de loop der tijd zal de weging van China in obligatie- en aandelenindexen geleidelijk toenemen. Beleggers hebben geen keus: zij zullen in deze ontwikkeling moeten meegaan. Technologieaandelen zoals Tencent en Alibaba zijn al enorm populair onder wereldwijde beleggers. Het zit niet in de genen van de Chinese leiders om de controle zomaar op te geven – en daarom zullen de Verenigde Staten voorlopig de beste en slimste mensen blijven aantrekken.  

Om het met de woorden van Warren Buffett, de beroemdste belegger ter wereld, te zeggen: “De afgelopen 240 jaar was het een enorme fout om als belegger posities tegen Amerika in te nemen en ook nu zou dat onverstandig zijn”.   

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer