01
oktober 2019

Van monetaire naar fiscale politiek?

De voorbije maand is er qua monetaire politiek weinig veranderd. De meeste centrale banken verlagen nog steeds de rente. De Europese Centrale Bank (ECB) deed dit, maar ook de Federal Reserve, en dus met name de 2 belangrijkste centrale banken ter wereld.

European-central-bank-ld
Photo by Paul Fiedler on Unsplash

De eerste kondigde tegelijkertijd echter ook opnieuw een aankoopprogramma aan, en dit zonder een vaste eindtermijn. Het is duidelijk dat Mario Draghi zijn laatste comité met een luide knal beëindigd heeft. Anderzijds was de Federal Reserve een stuk gematigder ondanks de renteknip van 25 bps. Een nieuwe rentedaling voor het einde van het jaar, iets waar de markten van uitgingen, werd niet bevestigd door de Federal Reserve. Er was zelfs een gebrek aan unanimiteit binnen het comité omtrent de rentedaling. De reden daarvoor is dat de Amerikaanse economie het een stuk beter doet dan de Europese, en dat vooral dankzij de consument.

In Europa is er een gebrek aan vertrouwen, vooral bij de producenten. En dat werd opgepikt door Mario Draghi, die zeer goed begrijpt dat een lage rente geen effect heeft zonder dat er vertrouwen heerst bij de producent en de consument. Hij liet in zijn afscheidsspeech dan ook verstaan dat de monetaire kaart ver gespeeld is en dat de bal nu in het kamp van de overheden ligt, en dus dat de fiscale politiek aan zet is. Nederland heeft reeds een aantal steunmaatregelen aangekondigd, maar er werd vooral naar Duitsland uitgekeken. De economische vertraging is daar het scherpst, terwijl de overheid de meeste ademruimte heeft om de budgettaire teugels te vieren. De aangekondigde investeringen binnen het kader van de klimaatpolitiek werden dan ook op de voet gevolgd. Maar het verdict is niet van dien aard dat de economie een boost zal krijgen.

Die boost komt er wel in Korea, waar de overheid zich in een gelijkaardige situatie als Duitsland bevindt. Het land is heel afhankelijk van de uitvoer en net hier valt de vraag sterk terug. Maar Korea gooit het over een andere boeg en zal ettelijke procentpunten van haar bbp uitgeven in de vorm van steunmaatregelen. Tegelijkertijd kondigde India een flinke verlaging van de vennootschapsbelasting aan. Dit met het oog op een klim van de bedrijfsinvesteringen.

De conclusie is dat in een wereld van grote geopolitieke onzekerheden, sommige landen de nadruk verleggen van monetaire politiek naar fiscale politiek. Dat is zeker ook gewenst voor Europa waar de Brexit nog steeds dreigt, ook al heeft het Britse hoogste gerechtshof premier Boris Johnson ongelijk gegeven in het opschorten van het parlement. De beste oplossing zou zijn dat de Europese landen overleggen qua investeringen en bijvoorbeeld via de Europese Investeringsbank zouden handelen. Maar dat is wellicht te veel verwacht.

Lees ook

investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer
Credits

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wenst u een opportuniteit aan te grijpen of een belangrijke verrichting te financieren? Dit alles zonder uw portefeuille gedeeltelijk of volledig te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers geniet u van flexibele en gepersonaliseerde financieringsvormen tegen zeer gunstige voorwaarden.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer