19
augustus 2019

Turbulentie op de markten en nerveuze beleggers

Vorige week werden de zenuwen van de beleggers wereldwijd zwaar op de proef gesteld. De financiële markten bevonden zich zelfs in het oog van de storm op woensdag 14 augustus 2019, waarbij Wall Street haar slechtste dag van het jaar liet optekenen. Twee (hoofd)redenen verklaren deze zware nervositeit op de beurzen.

secousses-ld

De eerste is de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De beleggers zien geen gunstige afloop op korte termijn, omdat ze vaststellen dat China kordaat blijft in het conflict met de Verenigde Staten. Met andere woorden, ze vrezen dat de opgelegde taksen op Chinese producten de koopkracht van de Amerikaanse gezinnen sterk beknotten. De handelsoorlog zou dus zwaar kunnen wegen op de Amerikaanse groei. Deze vrees is des te groter, aangezien andere economieën – en niet de minste – eveneens tekenen van een verzwakking vertonen. Zowel in China als in Duitsland, de grootste economische macht van Europa, manifesteren zich steeds meer tekenen van een vertraging.

De tweede factor die de beleggers nerveus maakt, is de omkering van de rentecurve. Vorige week raakten de markten in paniek toen ze vaststelden dat het rendement op de Amerikaanse tienjarige obligatie gedaald was tot onder het rendement van de obligatie op twee jaar. Hoewel de omkering slechts tijdelijk was, menen heel wat beleggers dat ze een vooruitlopende indicator van een economische recessie blijft. Vandaar de turbulentie op de markten vorige week.

In het licht van de nerveuze markten, aarzel niet om uw private banker aan te spreken.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
conseils-en-patrimoine-artistique

Bedachtzaam advies voor het beheer van uw kunstvermogen

Bezit u kunstwerken die deel uitmaken van uw familie of bent u een gepassioneerd verzamelaar? Kunst is een belangrijk deel van een privévermogen en vraagt om een specifieke benadering. Binnen onze privébank adviseert ons departement Kunstbeheer u discreet, objectief en transparant over uw kunstpatrimonium.

Lees meer