08
maart 2019

Titanenstrijd om de goudmijnen

In de mijnsector vieren de fusies en acquisities hoogtij. Gedurende verschillende jaren is het kalm gebleven in de sector, want de belangrijkste spelers hadden zich vóór 2011, toen de goudprijs het ene record na het andere verbrak, zwaar in de schulden gestoken. Maar sinds enkele maanden is het tij gekeerd.

bataille-de-titans-autour-des-mines-dor-puilaetco-dewaay

De meest recente operatie in de sector is een vijandig bod van het Canadese Barrick Gold, het nummer 1 van de goudmijnen wereldwijd. Het bedrijf heeft een beurskapitalisatie van 22 miljard dollar en heeft niet geaarzeld om een vijandig bod te lanceren op het Amerikaanse Newmont Mining ten bedrage van 18 miljard dollar.

De Raad van Newmont Mining heeft dit bod zopas eenstemmig verworpen. Eerder had Barrick Gold Randgold Resources overgenomen voor 5,4 miljard dollar.

Waarom deze grootheidswaan? De huidige aders zijn bijna uitgeput en dus minder rendabel. De reuzen van de sector moeten dus meer middelen vinden om hun netwerk van mijnen te vernieuwen. Bovendien wegen de milieuverplichtingen zwaarder en de betrokken landen zijn happiger op het vlak van royalties dan in het verleden. Om die reden is de zoektocht naar uitbreiding losgebarsten: hij is synoniem met schaalvoordelen, dus met een daling van de rentabiliteitsdrempel. Dat zal op zijn minst nodig zijn om de beurs te verleiden. Want hoewel de goudprijs met 30% gedaald is sinds zijn piek van 2011, moest het mijnsegment 70% prijsgeven.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer