08
augustus 2019

Te ver weg van de realiteit?

De voorbije maanden zijn opmerkelijk geweest omwille van meer dan één reden. Vooreerst leek er maar geen eind te komen aan de daling van de obligatierendementen. Meer dan de helft van de staatsobligaties uitgegeven door de G10-landen wordt verhandeld met een negatieve rente.

mauvaise-passe-ld

Photo by Yiran Ding on Unsplash

 

Een groot deel van de bedrijfsobligaties in Europa met een investeerbare kredietbeoordeling wordt evenzeer verhandeld met een negatieve rente. Het betekent niets minder dan dat investeerders bereid zijn om geld te lenen aan overheden en bedrijven met de kennis dat ze op de eindvervaldag minder zullen terugkrijgen dan wat ze geleend hebben. Wat zegt dit over de psychologie van de belegger?

Tegelijkertijd zijn er indicatoren die de marktverwachtingen qua toekomstige inflatie opmeten en die erop wijzen dat we terug richting deflatie zouden evolueren in Europa. De vertraging van de globale economische groei versterkt die visie. Ondertussen zijn de meeste centrale banken al overstag gegaan en verlagen zij de rente. Ook de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, hint dat zij binnen afzienbare tijd de rente zal verlagen. De overtuiging van de gemiddelde belegger dat we dichter bij een recessie staan, is daardoor flink toegenomen.

Dat pessimisme uit zich ook duidelijk in de meeste enquêtes. De beleggers vertrouwen het niet en zijn over het algemeen onderwogen in aandelen. Er zijn dan natuurlijk ook voldoende redenen om voorzichtig te zijn. De wispelturige tweets van president Trump, de Amerikaans-Chinese handelsoorlog, het dreigende conflict met Iran in de Golf, de Brexit en het populisme in Italië zijn mooie voorbeelden hiervan. Daardoor hebben de meeste beleggers de beursrally gemist. En terwijl de koers-winstverhouding van de Amerikaanse aandelen verre van goedkoop is, blijven aandelen op relatieve basis aantrekkelijk versus obligaties. Alleen bestaat het risico dat de obligaties gewoon fout geprijsd zijn en te veel afwijken van de realiteit. Daarbij komt nog dat, omwille van de economische groeivertraging, de bedrijfswinsten ook in dalende lijn evolueren. Ondertussen hebben de meeste analisten reeds het mes gezet in de winstverwachtingen voor 2019. Maar 2020 blijft onaangeroerd. Wat als ook hier de cijfers zouden worden verlaagd? Dan kunnen we echt wel spreken van een winstrecessie. En dus opnieuw een situatie waarin de markten, in casu de aandelenkoersen, zich moeten aanpassen aan de realiteit.

Het is een ongemakkelijke situatie. Investeerders zijn voorzichtig. Dat blijkt ook uit het aantrekken van de goudprijs of de Japanse yen, veilige beleggingshavens bij uitstek. De grote verrassing zou echter een echte heropleving van de globale economie zijn. Iets waar de beleggers, noch de centrale banken op voorbereid zijn. Wie weet?

 

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer