26
april 2019

Stijging van Wall Street: wat zou de beurs doen zonder de aandeleninkopen?

De beleggers weten het maar al te goed. De aandeleninkopen dragen bij aan de stijging van de beursindexen. Maar wat als deze stimulans zou verdwijnen? Deze vraag werd door de Amerikaanse bank Goldman Sachs gesteld. Ziehier het resultaat: vorig jaar hebben de beursgenoteerde bedrijven 806 miljard dollar aan deze « buybacks » (aandeleninkopen) gespendeerd.

hausse-de-wall-street-que-vaudrait-elle-sans-les-rachats-dactions-puilaetco-dewaay

Dit recordbedrag werd in de hand gewerkt door de fiscale hervorming van Donald Trump. Eén van de belangrijkste maatregelen van deze hervorming bestond erin om een fiscaal voordeel toe te kennen aan bedrijven die hun buiten de Verenigde Staten ondergebrachte liquiditeiten repatrieerden. Welnu, de meeste Amerikaanse bedrijven die hun liquiditeiten gerepatrieerd hebben, hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om aandeleninkopen uit te voeren.

De website Wolfstreet.com onderstreept dat dit recordbedrag aan aandeleninkopen gerealiseerd werd terwijl de aandelenkoersen een gemiddelde daling van 5,3% registreerden volgens de S&P Dow Jones Indices. De website Wolfstreet.com voegde hieraan zelfs toe dat « tijdens de slechte dagen van het kwartaal (laatste kwartaal van 2018), de bedrijven soms de enigen waren die hun eigen aandelen kochten ».

De « buyback »-kampioenen zijn Apple (74 miljard dollar), Oracle (29 miljard), Wells Fargo (21 miljard), Microsoft (16 miljard) en Merck (9 miljard).

Bovendien vermeldt de studie van Goldman Sachs eveneens de grootste aandelenverkopers van 2018: pensioenfondsen (243 miljard dollar), fondsen (124 miljard), buitenlandse beleggers (94 miljard), levensverzekeraars (18 miljard).

Of zoals de newsletter Agora opmerkte: « De daling van de markten eind 2018 ingevolge de verkopen van deze verschillende groepen werd gecompenseerd dankzij de aandeleninkopen van de beursgenoteerde bedrijven ». Om die reden neemt de studie van Goldman Sachs het op voor de praktijk van de « buybacks », want zonder de aandeleninkopen zou de volatiliteit toenemen, zouden de waarderingen dalen en zou de haussemarkt één van haar waardevolle motoren verliezen.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer