15
juli 2019

Stijgende beurs en dalende indicatoren

Vorige week vestigden de Dow Jones en de S&P 500 index nieuwe records. Maar de geschiedenis heeft al vaak aangetoond dat een nieuwe haussemarkt nooit officieel is zolang de Dow Jones Transportation Average geen stijging registreert.

bourse-en-hausse-et-signaux-en-baisse-puilaetco-dewaay

Ter herinnering, deze index volgt de aandelen van het spoor-, lucht- en wegvervoer. Het probleem is dat hij een daling registreert van 9% ten opzichte van zijn hoogtepunt van 11.570,87 punten één jaar geleden. De Cass Freight Index, een andere index die enkel de Noord-Amerikaanse vracht meet, kent een terugval sinds eind 2017.

Op basis van deze indexen, en dan hebben we het nog niet over de val van de rendementen van de schatkistbons, verkeert de Amerikaanse economie niet in topvorm. Hoe valt dit verschil tussen de reële economie en de stijging van de beurs te verklaren? Op 3 juni laatstleden heeft de voorzitter van de Fed (Amerikaanse centrale bank) gewag gemaakt van een rentedaling. Welnu, de rente is de belangrijkste stimulans geworden voor de financiële markten. De Fed heeft begrepen dat ze haar rente niet kan normaliseren zonder dat de financiële markten zouden kunnen terugvallen.

Een dergelijke afhankelijkheid is gevaarlijk. Wanneer de economie het goed doet, volgen de bedrijfswinsten en het is deze « winstfactor » die zorgt voor een beursstijging. Dat is een gezond scenario.

Maar wanneer de economie vandaag vertraagt of verzwakt, vergeet de beurs de « winstfactor » - op zijn minst op korte termijn - en focust ze vooral op het vooruitzicht van een rentedaling.

De beleggers handelen alsof het niet meer mogelijk is om terug te keren naar de vroegere wereld met een ongestuurde rente. Zoals vaak, wanneer er tegenstrijdige signalen zijn, is het raadzaam om verduidelijking te vragen aan uw private banker.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer