11
juni 2019

Staat de Fed ten dienste van Donald Trump?

De centrale banken danken hun reputatie aan hun grote technische kennis en aan hun onafhankelijkheid van de politieke wereld. De Fed (Amerikaanse centrale bank) ziet haar imago echter aangetast sinds Donald Trump zijn intrek genomen heeft in het Witte Huis.

la-fed-est-elle-au-service-de-donald-trump-puilaetco-dewaay

Volgens de president van de Verenigde Staten is de wereld verdeeld in twee kampen: bondgenoten en vijanden.

Zijn bondgenoten? Een blik op de actualiteit volstaat om hen te benoemen: Saoedi-Arabië, Israël, Brazilië, Groot-Brittannië (vooral in geval van een Brexit) en Japan.

Zijn vijanden? Iran, China, Duitsland en een groot deel van Europa. Daaraan kunnen we Jay Powell, de huidige voorzitter van de Fed, toevoegen.

Donald Trump verwijt hem dat hij de rente niet verlaagt om de eventuele schade te compenseren die wordt veroorzaakt door de handelsoorlog die Trump zelf met China gestart is.

In theorie zou de keuze van de bewoner van het Witte Huis eenvoudig moeten zijn: ofwel zijn handelsoorlog met China voortzetten met het risico dat deze een impact heeft op de Amerikaanse economische groei en de beurs doet ontsporen. Ofwel een compromis sluiten met Peking met het risico dat hij ontevredenheid veroorzaakt bij een groot deel van zijn kiezers.  

Maar met de steun van de Fed heeft Donald Trump de luxe dat hij zijn krachtmeting met China kan voortzetten zonder al te veel op de economie en de beurs te wegen. Hoe komt dat? Dankzij het monetaire beleid van de Fed. Vorig jaar rekende de consensus onder economen op twee of drie verhogingen van de richtrente in 2019. Uiteindelijk heeft Jay Powell, de voorzitter van de Fed, begin 2019 een pauze in zijn renteverhogingsbeleid aangekondigd. De reden voor de stijging van de markten tijdens de eerste 4 maanden van het jaar moet niet verder worden gezocht.

En na een koersdaling in mei kondigde de voorzitter van de Fed aan dat zijn instelling bereid is om de rente te verlagen indien nodig. Resultaat: de financiële markten verwachten voortaan grotendeels een rentedaling in 2019. De gedachte dat de Fed voor de druk zou kunnen zwichten en haar onafhankelijkheid zou kunnen verliezen is niet ver weg.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer