17
juni 2019

Spanningen in de Straat van Hormuz: de olieprijs blijft er paradoxaal genoeg rustig bij

Voor Donald Trump is het duidelijk: Iran zit achter de spanningen in de Straat van Hormuz en meer bepaald achter de laatste aanslagen op twee olietankers in de Golf van Oman. Deze aanslagen gaven aanleiding tot een stijging van de prijs van het zwarte goud op donderdag 13 juni laatstleden.

Iran-ld
Photo by Ian Simmonds on Unsplash

Iran spreekt deze beschuldigingen tegen en zegt dat de Verenigde Staten de aanslagen zelf hebben uitgelokt teneinde een voorwendsel te vinden om Iran de schuld te geven.

Los van dit verbale steekspel blijft de cruciale vraag: is een blokkering van de Straat van Hormuz (waarlangs meer dan 30% van de oliehandel gebeurt) mogelijk?

Chronis Kapalidis, analist bij Chatham House, denkt van niet: « Ik kan u verzekeren dat de Straat open zal blijven, de Amerikaanse vijfde vloot beschikt over de middelen om elke blokkering te verhinderen. Maar Iran kan het verkeer op kleine schaal verstoren via hybride tactieken (…), zoals duikers of speedbootjes. Het is moeilijk om alle havens en waterwegen te controleren ».

De expert voegt hieraan toe: « Men mag zich dus verwachten aan andere incidenten met een impact op de olieprijs en de verzekeringspremies van de schepen, maar het zouden geïsoleerde incidenten moeten blijven ».

Ondanks deze aanslagen is de koers van het zwarte goud niet de hoogte in geschoten. De belangrijkste reden hiervoor? De beleggers blijven negatief over de wereldgroei en dus over de olievraag. Bovendien menen ze dat in geval van een conflict tussen de Verenigde Staten en Iran, de Saoediërs en de andere landen van de Golf hun productie zullen verhogen om te vermijden dat de prijzen op hol slaan.

Lees ook

Planification-et-structuration-de-patrimoine1

Optimale planning en structurering van uw vermogen

Wilt u er zeker van zijn dat uw vermogen optimaal wordt beheerd en overgedragen aan uw naasten? Of u particulier, zelfstandige, bedrijfsleider of houder van een participatie bent, ‘Wealth Planning and Structuring’ vormt een onmisbare basis voor het goede beheer van uw vermogen.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
Le-conseil-en-investissement

Beleggingsadvies

Neemt u uw beleggingsbeslissingen graag zelf? Kies dan voor beleggingsadvies. Uw private banker en uw portefeuillebeheerder stellen u dan de beste opportuniteiten voor die ze voor u kunnen vinden. Op die basis beslist u dan zelf: er wordt geen enkele transactie uitgevoerd zonder uw uitdrukkelijk akkoord.

Lees meer