04
juni 2019

« Sell in May… »

Het gezegde dat men in mei beter aandelen verkoopt om ze later terug te kopen in september is dit jaar van toepassing. Niet dat de aandelenmarkten een zware duikvlucht hebben gemaakt, maar ze verloren gemiddeld toch wel tussen 3 en 8% in mei. De vraag of de belegger beter wegblijft van de aandelenmarkten tot en met september is echter geen uitgemaakte zaak.

sell-in-may-puilaetco-dewaay
© Photo by AbsolutVision on Unsplash

De handelsoorlog tussen de VS en China weegt natuurlijk op het gemoed. Des te langer een handelsakkoord uitblijft, des te groter de druk op de economie. Dat komt niet alleen door de opgelegde tarieven en de daaraan gelinkte handelsbelemmeringen, maar tevens ook door het uitstel van geplande investeringen. De onzekerheid is natuurlijk niet bevorderlijk. Bovendien escaleerde de handelsoorlog nog sinds de VS een embargo oplegden met als hoofddoel om het Chinese Huawei te blokkeren. De strijd om de technologische suprematie is volledig losgebroken.

Maar de geopolitieke onzekerheid is zeker geen prerogatief van de VS of van China. De Europese verkiezingen en de fameuze Brexit-soap zijn van bij ons. De jongste verkiezingen voor het Europese parlement leren ons dat desondanks het feit dat er geen populistische golf over het continent trok, de meerderheid in het parlement 3 fracties in plaats van 2 zal moeten behelzen. Ondertussen is er niets opgelost in het VK en dreigt voor Italië nog steeds een pijnlijke confrontatie met Europa aangaande zijn overheidstekort.

De wereld is er dus niet echt veiliger op geworden wat betreft de beleggers. De economische cijfers zijn bovendien ook gemengd, zeker wat het ondernemersvertrouwen aangaat. Het gevolg van dit alles is dat de obligatierendementen flink aan het dalen zijn. De 10-jarige rente in Duitsland is slechts een zucht verwijderd van haar dieptepunt destijds opgemeten in 2016. En dus zenden de obligatiemarkten een duidelijk signaal. Misschien zijn ze overtuigd van een dalende rente via de centrale banken, van een verzwakkende economie of een dalende inflatie in het algemeen. Wanneer we een blik werpen op de koersevolutie van de Europese banken is de conclusie ook niet al te best. De meesten noteren een flink eind onder hun boekwaarde. Dit is een weerspiegeling van hun kwetsbaarheid. Dat oogt niet goed wetende dat Europese bedrijven in grote mate afhankelijk zijn van de financiering van de banken voor hun activiteit.

Het positieve nieuws is dat de meeste beleggers eerder onderwogen zijn in aandelen en eerder nog kopen op correctie. Of dit voldoende steun kan bieden zal de tijd uitwijzen.

 

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer