14
mei 2019

Residentieel vastgoed: wanneer de subsector de expansiestrategie beïnvloedt

Voor de GVV’s (Gereglementeerde Vastgoedvennootschappen) die in residentieel vastgoed gespecialiseerd zijn, hangt de aantrekkingskracht om internationaal te gaan rechtstreeks af van de subsector waarin ze actief zijn. Rusthuizen, studentenkoten of klassieke huisvesting zoals appartementen: de aantrekkingskracht van buitenlandse expansie is niet voor allemaal dezelfde.

immobilier-residentiel-quand-le-sous-secteur-influence-la-strategie-dexpansion-puilaetco-dewaay

Dat is één van de conclusies die getrokken werden tijdens de 5de editie van Meet the Manager. Deze conferentie die onlangs door Puilaetco Dewaay Private Bankers georganiseerd werd, liet de deelnemers toe om de sleutelpersonen van talrijke Gereglementeerde Vastgoedvennootschappen te ontmoeten en met hen in dialoog te treden.

De sector van het residentieel vastgoed is onderverdeeld in 3 segmenten: rusthuizen, studentenhuisvesting of studentenkoten en klassieke huisvesting. De aard van de gebouwen en de soorten huurders van deze subsectoren hebben een rechtstreekse invloed op de expansiestrategie van de vastgoedvennootschappen

Care Property Invest stelt dat de GVV’s die in rusthuizen gespecialiseerd zijn, te lijden hebben onder een gebrek aan diversificatie van de huurders wanneer ze in een bepaald land investeren. Aangezien de spelers in de gezondheidszorg weinig talrijk zijn in België, laat internationale expansie toe om het aantal huurders te verhogen. Bovendien zijn rusthuizen zeer interessant aangezien ze, in het licht van de vergrijzing van de bevolking, genieten van een stijging van de beddenbehoefte tot in 2050, bij benadering.   

Investeren in het buitenland laat deze GVV’s eveneens toe om hun portefeuille uit te breiden door te profiteren van acquisities tegen interessantere prijzen. Zo bijvoorbeeld doen Aedifica en Cofinimmo momenteel het merendeel van hun investeringen in Duitsland. Bovendien is het voortaan duidelijk dat de GVV’s die in de studentenhuisvesting actief zijn, genieten van dezelfde tendens. Dit wordt ons uitgelegd door Xior dat sinds kort, naast België en Nederland, ook in Spanje en Portugal investeert.

Voor de klassieke huisvesting, zoals huizen en appartementen, is de situatie anders. Voor Home Invest Belgium bevat België tal van investeringsopportuniteiten. De GVV legt uit dat deze subsector eveneens wordt beïnvloed door demografische factoren zoals de toename van het aantal eenoudergezinnen. Er zijn dus meer kleinere woningen nodig. De sterke concentratie van Europese instellingen in Brussel gaat eveneens dezelfde richting uit, met buitenlandse huurders die hun appartementen alleen bewonen. 60% van de bewoners van de Brusselse appartementenmarkt zijn trouwens huurders. In deze context hebben de GVV’s die in dit domein actief zijn, niet dezelfde nood aan buitenlandse expansie.  

Anders investeren in vastgoed

De specialisten van Puilaetco Dewaay Private Bankers beheren actief een vastgoedmandaat dat voornamelijk belegt in aandelen van Gereglementeerde Vastgoedvennootschappen (GVV’s). In het kader van dit mandaat zijn de GVV’s het voorwerp van een globaal, actief en zelfs proactief beheer, aangezien onze experts de evolutie van elk van deze vastgoedvennootschappen zeer strikt opvolgen.

Wenst u meer informatie over ons vastgoedmandaat? Aarzel niet om ons te contacteren! Onze experts staan te uwer beschikking om u persoonlijk te ontmoeten.