09
september 2019

Patrick Artus: de ECB heeft de normalisatie van haar monetaire beleid gemist

Claudio Borio, de Chief Economist van de BIS (Bank for International Settlements, i.e. de centrale bank van de centrale banken) stelt dat men in periodes van expansie, zelfs als er geen inflatie is, het monetaire beleid geleidelijk moet verstrakken om te vermijden dat er zeepbellen ontstaan op de activaprijzen en de overmatige schuldenlast.

1. sortie-politique-monetaire LD

Volgens hem is dit de beste manier om de volgende recessie met voldoende beweegruimte in te gaan. Anders gezegd, wanneer de rente hoger staat, kan de centrale bank ze opnieuw verlagen om de economie aan te zwengelen.

Patrick Artus, de Chief Economist van Natixis, verklaarde aan het magazine Investir: « In 2016 registreerde de werkloosheid in de eurozone al drie jaar een daling toen de ECB haar monetaire beleid nog verder versoepelde met een QE (monetaire versoepeling), terwijl ze het had moeten normaliseren. Vandaag is het te laat ».

Op de vraag of de negatieve rente de sociale ongelijkheden niet zou kunnen verminderen dankzij « financiële repressie », antwoordde Patrick Artus dat hoewel de negatieve rente « een herverdeling van de kredietgevers naar de kredietnemers bevordert », dit geen goed idee is op lange termijn. In de eerste plaats, omdat het de spaarders euthanaseert die hun spaargeld kunnen beperken of hun aankopen kunnen beperken tot de reële activa (vastgoed of goud) ten nadele van de financiële activa. Dit zou de vastgoedzeepbellen verklaren. En de vorming van een vastgoedzeepbel « vergroot de moeilijkheden om zich te huisvesten », volgens hem. Met andere woorden, de negatieve rente creëert een enorme ongelijkheid ten nadele van de jongeren. Kortom, de vermindering van de sociale ongelijkheden die sommigen inroepen om de « financiële repressie » te rechtvaardigen, zou slechts theoretisch zijn.

 

Photo by Daniel Tafjord on Unsplash

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer