08
juli 2019

Paradox: de Fed zit gekneld door de goede werkgelegenheidscijfers

Voor de beleggers staat een rentedaling in de Verenigde Staten zo goed als vast. Ze verwachten bijna allemaal een volgende daling van de richtrente van de Fed (Amerikaanse centrale bank) tegen 31 juli. Wanneer we kijken naar de evolutie van de rentetermijncontracten bedraagt de waarschijnlijkheid van een daling zelfs 100%.

paradoxe-la-fed-coincee-par-les-bons-chiffres-de-lemploi-puilaetco-dewaay

Des te meer omdat Donald Trump, die de onafhankelijkheid van de Fed aan zijn laars lapt, nog herhaald heeft dat hij een daling van de kredietkosten wil. Hij heeft trouwens twee metgezellen genomineerd voor bestuurszetels bij de Fed, waardoor de beleggers denken dat een rentedaling onvermijdelijk is.

Maar de laatste werkgelegenheidscijfers die op vrijdag 5 juli gepubliceerd werden, tonen aan dat de arbeidsmarkt het goed doet. De Amerikaanse economie heeft in juni meer banen gecreëerd dan de analisten verwacht hadden. Kortom, de economie doet het goed, waardoor de Fed logischerwijs geneigd zou moeten zijn om haar richtrente niet te verlagen.

Een rentedaling wordt gerechtvaardigd als een steun voor een meer kwetsbare economie. Maar hoe kan ze worden gerechtvaardigd wanneer de jobcreatie een stijging kent? In principe zou de Fed eind juli dus niet aan haar rente moeten raken, maar de beleggers hebben zo’n hoge verwachtingen dat elke ontgoocheling aanleiding zou kunnen geven tot een beursschok.

De Fed bevindt zich vandaag in een ongunstige positie. Haar voorzitter blijft herhalen dat hij niet onderworpen is aan het Witte Huis, noch aan de financiële markten. Maar hij weet ook dat een deel van het spaargeld van de Amerikanen op de beurs belegd wordt en dat een beursschok het consumentenvertrouwen aantast. Kortom, de Fed zit momenteel gekneld.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer