30
november 2018

Opluchting: de rente op de Italiaanse schuld ontspant eindelijk

Op het ogenblik van schrijven is het rendement op Italiaanse obligaties op 10 jaar teruggevallen tot 3,18%, komende van rond de 4%. De reden voor deze rente-ontspanning? De populistische regering en de Europese Commissie lijken op weg naar een compromis.

soulagement-les-taux-sur-la-dette-italienne-se-detendent-enfin-puilaetco-dewaay-private-bankers

De leider van de Lega, Matteo Salvini, heeft laten verstaan dat lichte wijzigingen betreffende de grootte van het tekort niet onmogelijk zijn. Anders gezegd, in plaats van voor 2019 een tekort van 2,4% voor te leggen, zou de coalitie in Rome dit neerwaarts kunnen herzien tot 2% of 2,1%. Terwijl de regering eerder overal uitschreeuwde dat er geen sprake van was om ook maar één millimeter toe te geven aan de eisen van Brussel, is men nu getuige van een verandering die de beleggers en de beurs van Milaan gerustgesteld heeft.

Het moet worden gezegd dat de huidige coalitie weet dat ze in 2019 ongeveer 275 miljard euro moet zoeken om haar schuld te betalen die op vervaldag komt en om haar begrotingstekort te dekken. Daarbij komt dat de oproep van de regering voor de aankoop van obligaties door de burgers op een flop uitgedraaid is.

Maar zelfs als de coalitie zich soepeler opstelt, is het nog afwachten of deze positieve stap voldoende zal zijn, want in de ogen van de Europese Commissie blijft deze vermindering van het tekort nog te zwak. De gesprekken zullen dus worden voortgezet om een boete en dus spanning op de Italiaanse rente op 10 jaar te vermijden. Voorzichtigheid is dus geboden.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer