10
oktober 2018

Oplopende spanningen

Politiek en economie zijn verbonden, dat is duidelijk. Maar vandaag dienen investeerders eerder onderlegd te zijn in politieke wetenschappen dan in economische wetenschappen om de markten beter te kunnen inschatten. De oplijsting van alle politieke gebeurtenissen die tussen eind september en eind november plaatsvinden, is immers zeer indrukwekkend.

tensions-en-hausse-puilaetco-dewaay-private-bankers

De Brexit staat als eerste op het menu, want het wordt nu stilaan pure ernst. Na het terugfluiten van Theresa May op de Europese top van Salzburg, zal de Eerste Minister moeten uitmaken of ze de steun van haar partij nog wel heeft. Een nieuw Brexit-plan, alsook een regeringscrisis gevolgd door nieuwe verkiezingen, alles kan in het Verenigd Koninkrijk. In Italië heeft de coalitie ondertussen voor de confrontatie met Brussel gekozen door een veel te groot budgettair tekort goed te keuren. Dit kan het begin zijn van meer problemen op de markten.

In Brazilië lijkt de extreemrechtse kandidaat Bolsonaro goed op weg om president te worden. Laat ons ook de spanningen tussen de VS en China niet vergeten. We krijgen immers de ene na de andere aankondiging dat de invoertarieven op Chinese goederen naar de VS zullen worden opgetrokken. Onderhandelingen liggen moeilijk, aangezien China niet wenst te onderhandelen onder druk. Althans, dat laten ze vermoeden. De Amerikaanse politiek kan trouwens ook gezien worden als een bewuste strategie van president Trump in het licht van de tussentijdse verkiezingen in november. Het risico is niet gering dat het Congres na de verkiezingen verdeeld blijkt te zijn. Met andere woorden, de Senaat zou in republikeinse handen blijven, terwijl het Huis van Afgevaardigden naar de democraten zou gaan. Dat zou de macht van de zittende president gevoelig kunnen beperken. Natuurlijk wenst president Trump dat te verhinderen en niets is beter om stemmen te winnen dan de nationalistische klok te luiden, met China in de hoofdrol als boeman.

Terwijl de geopolitieke spanningen dus oplopen, lijken de markten niet echt onder de indruk te zijn. Vooral de Amerikaanse markten laten het niet aan hun hart komen. Nieuwe recordhoogten werden bereikt, en dit terwijl de aandelenmarkten van de ontluikende economieën onder druk stonden. Dat had te maken met de sterkere dollar en de verder aantrekkende rente in de VS. Dat deze hogere rente ooit ook de Amerikaanse aandelen parten zal spelen, lijkt vandaag nog geen stoorzender te zijn. Maar ook in Europa is de rente aan het stijgen. De Noorse centrale bank verhoogde haar rente en Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, liet begrijpen dat hij de inflatie in de eurozone sneller ziet oplopen dan verwacht. Dat is ook een hint naar een hogere rente.

Stof tot nadenken is er dus genoeg. We zullen nu vooral uitkijken naar de winstcijfers voor het derde kwartaal die begin oktober zullen worden bekendgemaakt in de VS. Als deze veelbelovend zijn, alsook de vooruitzichten, dan kunnen de aandelenmarkten in de VS gerust nog een tijdje de wind in de zeilen hebben. Zo niet, kan het snel de andere kant opgaan…

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer