21
december 2018

Omgekeerde rentecurve: paniek is overdreven

De maand december stond in het teken van de omkering van de rentecurve in de Verenigde Staten, meer bepaald van het kortetermijngedeelte van de curve. Vele beleggers maken zich zorgen, omdat sommige langetermijnrentetarieven lager geworden zijn dan sommige kortetermijnrentetarieven. Ze zijn van mening dat deze afvlakking, en zelfs omkering, van de curve het voorteken is van een recessie.

inversion-des-taux-la-panique-est-exageree-puilaetco-dewaay

Volgens Patrick Artus, hoofdeconoom van Natixis, is deze vrees voorbarig, “omdat sinds het begin van de jaren 1990, de afvlakking of de omkering van de rentecurve niet langer een recessie aankondigt”.

Om zijn stelling te staven, herinnert Patrick Artus eraan dat er een aantal redenen zijn die een afvlakking of een omkering van de rentecurve kunnen verklaren. Naast de overvloedige liquiditeit die voor een sterke vraag naar obligaties zorgt, wijst de econoom ook op de risicoaversie die hoog blijft omwille van het politieke risico en de heropleving van het protectionisme.

De risicoaversie duwt de beleggers in de richting van financiële activa zonder risico en van de Amerikaanse schuld in het bijzonder. Volgens hem bevinden we ons overduidelijk in een situatie waarbij er een tekort is aan schuldpapier ten opzichte van de vraag. Vandaar de prijsstijging (= lagere tarieven) van het schuldpapier dat voor de beleggers beschikbaar blijft.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer