08
juli 2019

Negatieve rente: een premie voor de slechte leerlingen?

De negatieve rente haalt opnieuw de voorpagina’s van de economische pers. Het rendement op Belgische staatsobligaties op 10 jaar vervoegde de club van de landen met een negatieve rente (Duitsland, Nederland, Frankrijk, Zwitserland).

taux-dinterets-negatifs-une-prime-donnee-aux-cancres-puilaetco-dewaay

Deze anomalie (kredietgevers moeten geld betalen en kredietnemers ontvangen geld) is te wijten aan het zeer soepele monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Maar de enige bekommernis is dat dit wapen, dat voortaan deel uitmaakt van het arsenaal van het monetaire beleid, slechts tijdelijk zou mogen worden ingezet.

Het gevaar voor de Belgische staat bestaat erin dat een negatieve rente de indruk kan wekken dat alles goed gaat in België. Kortom, dat ons land geen zorgen heeft qua overheidsschuld of begrotingsevenwicht. Sommigen zouden zelfs kunnen denken dat de vorming van een federale regering niet dringend is. Daarbij komt dat een aantal waarnemers meent dat de lage of zelfs negatieve rente een premie is voor de slechte leerlingen. Ze zet de regeringen er immers niet toe aan om maatregelen te nemen die nodig zijn om hun land meer competitief te maken.

Anderen, zoals Olivier Blanchard, de voormalige Chief Economist van het IMF, stellen dat een klein tekort of een iets grotere overheidsschuld niemand kwaad zal doen.

Dus premie voor de slechte leerlingen of gewoon een pauze in de hervormingen? Het debat is nog niet gesloten.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer