05
augustus 2019

Negatieve rente, een gevaar en een belediging voor de toekomst

De rente op staatsobligaties op tien jaar in de eurozone is negatief voor Duitsland, Frankrijk, België, Nederland, alsook voor Zwitserland en Japan. Ondanks deze abnormale situatie sluit de ECB (Europese Centrale Bank) niet uit dat zij haar richtrente verder zou kunnen verlagen.

les-taux-negatifs-un-danger-et-une-insulte-pour-lavenir-puilaetco-dewaay
© Photo by Paul Fiedler on Unsplash

Voor landen met een hoge schuldenlast is dit een zegen, omdat de inflatie – hoewel laag – hoger is dan de leenrentevoet. Anderzijds kunnen landen nog gemakkelijker schulden aangaan en is de begrotingsdiscipline indirect het slachtoffer.

Maar zoals de meeste economen opmerken, is deze situatie van een negatieve rente schadelijk, omdat ze erop wijst dat de toekomst minder waard is dan het heden. Het is ook een zeer negatief signaal voor spaarders die begrijpen dat sparen niet langer een deugd is, maar bestraft wordt.

De Belgische spaarders zullen dit waarschijnlijk zeer binnenkort merken. Hoewel de spaarboekjes nu al niet veel opbrengen (0,11%), is de CEO van één van de grote Belgische banken van mening dat het wettelijke minimum van 0,11% op spaarrekeningen vandaag niet langer houdbaar is. Hij voegde er zelfs aan toe dat het is tijd om het over een nulrente te hebben. De lage of negatieve rente in de eurozone weegt immers zwaar op de intermediatiemarge van de banksector. Daarom willen commerciële banken niet langer te veel deposito’s van cliënten. Zelfs als ze een laag rendement geven, verliezen ze geld, omdat ze een deel van die deposito’s tegen een negatieve rente herbeleggen.

In Zwitserland bijvoorbeeld heeft een grote bank een boete van 0,75% ingevoerd voor deposito's van meer dan 2 miljoen Zwitserse frank. Om deze financiële repressie te vermijden, doen slimme investeerders er goed aan om hun beleggingen te diversifiëren en op een langetermijnvisie te rekenen. Voor optimaal advies kunt u terecht bij uw private banker.

 

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
Credits

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wenst u een opportuniteit aan te grijpen of een belangrijke verrichting te financieren? Dit alles zonder uw portefeuille gedeeltelijk of volledig te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers geniet u van flexibele en gepersonaliseerde financieringsvormen tegen zeer gunstige voorwaarden.

Lees meer