09
september 2019

Na een turbulente beurszomer blijven de beleggers op hun hoede

Het was een bewogen zomer en de herfst zou eveneens turbulent kunnen worden, aangezien de bronnen van ongerustheid niet verdwenen zijn. De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten woedt nog steeds en met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in aantocht, zou Donald Trump nog meer onvoorspelbaar kunnen worden.

3. Secousses-marchés LD

Bovendien zorgt de mogelijke komst van een democratische kandidaat met een extreemlinks programma eveneens voor nervositeit op de markten. Ook de geopolitieke omgeving blijft onzeker met het scenario van een Brexit zonder akkoord, zonder de instabiliteit in het Midden-Oosten en Hongkong te vergeten.

Maar zelfs al bestaat het risico van een recessie in de Verenigde Staten, toch blijven de bedrijfsvooruitzichten positief, wat de beleggers ertoe zou kunnen aanzetten om zich meer op de Amerikaanse markt te richten in geval van een aanzienlijke terugval van de beurzen. Des te meer, omdat ze kunnen rekenen op de steun van de Fed (Amerikaanse centrale bank) die zich klaarmaakt om de rente te verlagen en die ook meer beweegruimte heeft dan de Europese Centrale Bank (ECB).

De eurozone verkeert immers in minder goede vorm, omdat de rente al nul of negatief is. Kortom, de ECB zal geen of slechts gedeeltelijk redding brengen. De eventuele invoering van een nieuwe QE (monetaire versoepeling) zou de moeilijkheden van de banksector en de langetermijnbeleggers, zoals verzekeraars en andere pensioenfondsen, alleen maar vergroten. De oplossing van de lage rente is vandaag opgebruikt en omdat de doeltreffendheid van het monetaire beleid daalt, hopen de markten op een budgettaire relance.

De agenda van de nieuwe Europese Commissie zal door de beleggers nauwlettend in de gaten worden gehouden, maar momenteel is er nog geen witte rook met betrekking tot deze netelige kwestie.

 

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer