10
juli 2019

Na een onderhandse verkoop vertrekt de Caravaggio van Éric Turquin wellicht naar de Verenigde Staten

Hoewel er nog geen absolute unanimiteit over bestaat, wordt het schilderij Judith en Holofernes toegeschreven aan Caravaggio. Velen keken dan ook reikhalzend uit naar de veiling van het werk. Deze werd echter in extremis geannuleerd. Twee dagen voor de geplande veiling in Toulouse wist een koper het werk achter de schermen al in de wacht te slepen. De mediashow waarvoor televisiezenders van over de hele wereld warmliepen, ging dus uiteindelijk niet door.

art
© Sotheby’s

« An offer we couldn’t refuse »

De Parijse kunstexpert Éric Turquin en veilingmeester Marc Labarbe stonden samen in voor de verkoop. Ze waren al enkele maanden geleden in contact gekomen met de uiteindelijke koper. Drie dagen voor de veiling bracht deze een bod uit voor een onbekend bedrag. Binnen de 24 uur gingen de verkopers hierop in, waarop de openbare veiling afgelast werd. De dag zelf lieten de twee hoofdrolspelers weten dat het werk, met een geschatte waarde tussen de 100 en 150.000.000 euro, gekocht werd door « een verzamelaar die nauwe banden onderhoudt met een museum ».

Op weg naar de Verenigde Staten ?

Eric Turquin en Marc Labarbe zijn gebonden door een vertrouwelijkheidsclausule, maar volgens de Gazette Drouot en de New York Times zou de Amerikaanse miljardair J. Tomilson Hill, de vroegere vicevoorzitter van de beleggingsvennootschap Blackstone Alternative Asset Management, achter de transactie zitten. Hij heeft nauwe banden met het New Yorkse Metropolitan Museum of Art, waar hij in de raad van bestuur van de Trustees zetelt. De vermogensbeheerder is geïnteresseerd in oude, bronzen en hedendaagse kunstwerken. In februari 2019 opende hij zijn eigen museum: The Hill Art Foundation.

Binnenkort tentoongesteld voor het publiek

Bij het bekendmaken van de onderhandse verkoop verklaarden zowel expertisekabinet Éric Turquin als veilinghuis Marc Labarbe dat het befaamde doek binnenkort de muren van een groot museum zal sieren. Alles wijst erop dat, als de identiteit van de koper bevestigd wordt, bezoekers het dus zullen kunnen bewonderen in het Met. Dit opent binnenkort namelijk enkele nieuwe ruimtes, gewijd aan de oude meesters. Liefhebbers van de Italiaanse grootmeester moeten wel nog even geduld oefenen: het doek zou dit najaar gerestaureerd moeten worden. De Parijse expert bevestigt dat we vóór Kerstmis niets meer over het schilderij zullen horen. Eén ding is zeker: over het doek, dat in 2014 op een zolder in Toulouse ontdekt werd, is het laatste woord nog lang niet gezegd.

 

Dit artikel werd geschreven door Victoire Terlinden, stagiaire op ons departement Kunstbeheer en -advies.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer