12
augustus 2019

Monetaire manipulatie in China: dodelijk wapen of waterpistool?

Vorige week heeft China laten zien dat het niet van plan is om Donald Trump nieuwe douanetaksen te laten opleggen zonder te reageren. Om die reden daverden de financiële markten toen de yuan, de Chinese munt, plotseling in waarde daalde.

USA-China-ld

De beleggers zijn bang geworden, want ze hebben begrepen dat de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten uitgemond is in een vernietigende fase voor de wereldgroei.

Maar gelukkig heeft de waardedaling (bewust of niet) van de yuan niet heel lang geduurd, aangezien de Chinese centrale bank tussengekomen is om zijn koers opnieuw te doen stijgen.

Olivier Blanchard, de voormalige Chief Economist van het IMF (Internationaal Monetair Fonds), heeft berekend dat een depreciatie van de yuan met 7% toelaat om de impact te compenseren van de Amerikaanse taksen op 50 miljard dollar aan importgoederen en « waarschijnlijk » van mogelijke Amerikaanse douanerechten op 200 miljard dollar.

Maar nadat het zijn spierballen getoond heeft, weet China ook dat het monetaire wapen een mes is dat aan twee kanten snijdt. De autoriteiten van Peking herinneren zich maar al te goed de bruuske depreciatie van de zomer van 2015 die leidde tot een kapitaaluitstroom en een beurscrash. Welnu, dit alles gebeurde tijdens de zomer, wanneer de markten minder liquide zijn. Peking heeft wellicht geen zin in een remake.

Daarbij komt nog een ander gevaar van een devaluatie voor China: de stijging van de kost van de in dollar uitgedrukte schulden, met name in de Chinese vastgoedsector.

De bewoner van het Witte Huis is zich daarvan bewust. Vandaar zijn intentie om China te dwingen om in te binden vóór de presidentsverkiezingen van eind 2020. De entourage van de president van de Verenigde Staten denkt dat het mogelijk is om tot een akkoord te komen tegen… de zomer 2020.

Lees ook

Planification-et-structuration-de-patrimoine1

Optimale planning en structurering van uw vermogen

Wilt u er zeker van zijn dat uw vermogen optimaal wordt beheerd en overgedragen aan uw naasten? Of u particulier, zelfstandige, bedrijfsleider of houder van een participatie bent, ‘Wealth Planning and Structuring’ vormt een onmisbare basis voor het goede beheer van uw vermogen.

Lees meer
conseils-en-patrimoine-artistique

Bedachtzaam advies voor het beheer van uw kunstvermogen

Bezit u kunstwerken die deel uitmaken van uw familie of bent u een gepassioneerd verzamelaar? Kunst is een belangrijk deel van een privévermogen en vraagt om een specifieke benadering. Binnen onze privébank adviseert ons departement Kunstbeheer u discreet, objectief en transparant over uw kunstpatrimonium.

Lees meer