22
oktober 2019

Moet men bedrijfsobligaties wantrouwen?

Wanneer men in obligaties belegt, dient men te kiezen tussen staatsobligaties of bedrijfsobligaties. De eerstgenoemden worden als veiliger beschouwd. De laatstgenoemden bieden een hoger rendement, maar het risico is hoger en wordt momenteel slecht vergoed. De referentierente, die van de overheidsobligaties afhangt, is historisch laag. En de spread, i.e. het extra rendement ten opzichte van de referentierente, bevindt zich in de buurt van zijn historisch laagtepunt.

3_CORPORATE_BD

In de Verenigde Staten brengt de typische bedrijfsobligatie slechts iets meer dan 3% op. In Europa is het nog slechter. Steeds meer bedrijven slagen er zelfs in om te lenen tegen een negatieve rente. Hierdoor wordt het risico bijzonder slecht vergoed. De recente actualiteit herinnert eraan dat wanbetaling steeds mogelijk is, zoals de houders van Thomas Cook-obligaties ondervonden hebben.

In een dergelijk scenario worden obligaties over het algemeen slechts tegen een fractie van hun waarde terugbetaald. Dit is des te frappanter, omdat de financiële gezondheid van de bedrijven aanzienlijk verslechterd is. In de ontwikkelde landen zijn niet minder dan 13% van de ondernemingen zogenaamde « zombiebedrijven », dat wil zeggen dat ze een voortdurende stroom van vers kapitaal nodig hebben om te overleven.

De gemiddelde financiële rating is eveneens verslechterd. In Europa en de Verenigde Staten heeft bijna één onderneming op twee voortaan een BBB-rating, i.e. de laatste rating van de zogenaamde kwaliteitsobligaties. Bedrijfsobligaties met de volgende rating, BB, worden junk bonds genoemd. Dit maakt financieringen duur en veel moeilijker.

De bedrijven moeten rekening houden met de vertraging van de economie en een « schuldenmuur ». Standard & Poor’s heeft geëvalueerd dat de Amerikaanse en Europese bedrijven tussen 2019 en 2023 8.700 miljard dollar zullen moeten terugbetalen. Een missie die moeilijk belooft te worden.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer