05
november 2019

Meningsverschillen tussen de centrale banken bedreigen de markten

In de Verenigde Staten wordt het monetaire beleid beslist door een monetair comité bestaande uit 12 leden. Traditioneel heerst er eensgezindheid, maar de laatste tijd zijn er zware meningsverschillen.

Dissensions-banquiers-centraux

Vorige woensdag hebben Esther George en Eric Rosengren, twee leden van de Fed (Amerikaanse centrale bank), opnieuw tegen een renteverlaging van 0,25% gestemd. Ze waren reeds tegen de vorige rentedaling in september. Destijds had James Bullard, een ander lid, gestemd voor een grotere rentedaling. Deze onenigheid wordt verklaard door de moeilijkheid om de huidige situatie te begrijpen.

Sommigen halen de vertraging van de groei, de inflatie en de lonen aan. Anderen benadrukken de grenzen van het monetaire beleid (meer bepaald ten aanzien van de handelsconflicten) en het risico van een zeepbel op de markten.

Diezelfde onenigheid zien we ook binnen de raad van gouverneurs van de Europese Centrale Bank (ECB).

Historisch gezien, is de Bundesbank één van de grootste tegenstanders van het zeer soepele monetaire beleid dat al 10 jaar wordt gevoerd. Maar de beslissing in september om terug te starten met obligatieopkopen ten bedrage van 20 miljard per maand heeft diepe sporen nagelaten.

Klaas Knot bekritiseerde de beslissing in een officieel bericht van De Nederlandsche Bank. Sabine Lautenschläger nam ontslag uit haar functie van lid van de directie van de ECB. Zelfs de gouverneur van de Banque de France, François Villeroy de Galhau, had kritiek op de beslissing.

Deze meningsverschillen maken het monetaire beleid minder voorspelbaar op een moment dat het cruciaal geworden is voor de markten.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer