06
november 2019

Monthly Market update : geopolitieke spanningen worden even aan de kant geschoven

Oktober heeft zich van zijn goede kant laten zien. Traditioneel is oktober een moeilijke en soms ronduit gevaarlijke maand voor de aandelenmarkten. Bij aanvang van deze maand bleek echter dat er wel vooruitgang kan worden geboekt in de Amerikaans-Chinese onderhandelingen wat betreft handel.

world-ld

Er kwam uitstel voor een nieuwe tariefverhoging en een “fase-één-overeenkomst” werd gesloten tussen beide landen. In november ontmoeten beide presidenten elkaar tijdens een top in Chili en hopelijk klinkt er opnieuw positief nieuws.

Ondertussen kwam er meer schot in de Brexit-affaire met een goedkeuring door het Britse parlement van een in extremis gesloten akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Een harde Brexit lijkt daardoor veel minder waarschijnlijk. Maar ondanks de positieve wending is de Brexit daarmee nog niet van de baan. Net zoals voor het handelsdispuut tussen China en de Verenigde Staten, is de spanning en de vrees echter tijdelijk verlaagd.

Voeg bij de verlaagde vrees ook een uiterst voorzichtige belegger die behoorlijk onderwogen is in aandelen en u hebt een goede cocktail voor sterke aandelenmarkten. Uit de meeste enquêtes blijkt inderdaad dat sinds de start van het jaar de internationale beleggers meer in obligaties investeerden en zelfs aandelen verkochten. Het gevolg daarvan is dat het minste positieve nieuws een proportioneel groter effect kan hebben dan normaal.

Natuurlijk is er nog steeds de twijfel over hoe de wereldgroei zal evolueren. Het IMF heeft in oktober zijn vooruitzichten nogmaals lager bijgesteld. De wereldgroei is dus nog steeds dalende, maar de hamvraag is of er tijdelijk wat beterschap op komst is. Sommige indicatoren met betrekking tot het producentenvertrouwen lijken uit te bodemen. Maar of het van hier in stijgende lijn zou gaan, is twijfelachtig. De tijd zal het ons leren.

Een ander belangrijk element zijn natuurlijk de vooruitzichten voor de winstgevendheid. De winstgroei van de meeste bedrijven wereldwijd valt gemiddeld lager uit. Lagere bedrijfswinsten betekenen hogere koerswinstverhoudingen. En dit jaar wordt duidelijk gekenmerkt door stijgende koerswinstverhoudingen. Hoeveel is de investeerder echter bereid om te betalen voor de toekomstige bedrijfswinsten? Zeker indien er een risico bestaat van lagere winsten. Naarmate we het einde van dit kalenderjaar naderen, zullen analisten hun oordeel vellen over de winstgroei van 2020 die gemiddeld voor de meeste continenten rond de 10% wordt verwacht. De huidige trend is echter een verlaging van die verwachting.

En dus blijft de belegger in Europa geconfronteerd met, enerzijds, obligaties met een negatief rendement en, anderzijds, aandelenmarkten die twijfelachtig blijven.

Lees ook

Credits

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wenst u een opportuniteit aan te grijpen of een belangrijke verrichting te financieren? Dit alles zonder uw portefeuille gedeeltelijk of volledig te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers geniet u van flexibele en gepersonaliseerde financieringsvormen tegen zeer gunstige voorwaarden.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer
Gestion-durable-partenariat-triodos

Duurzaam beleggen: een exclusieve samenwerking met Triodos

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer