28
oktober 2019

Mario Draghi: te vroeg voor een balans!

Het mandaat van 8 jaar van Mario Draghi als voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) loopt af op 31 oktober 2019. De Italiaan zal de geschiedenis ingaan als de superheld die de euro gered heeft. In juli 2012 bevestigde Mario Draghi aan een publiek van verbaasde Londense bankiers en beleggers: « De ECB zal alles doen wat nodig is om het voortbestaan van de euro te verzekeren… en geloof mij, het zal volstaan ».

mario-draghi_LD

Hij heeft woord gehouden. Onder zijn voorzitterschap heeft de ECB haar rente 8 keer verlaagd, 10 maatregelen van kwantitatieve versoepeling en 6 operaties betreffende de herfinanciering van banken op lange termijn aangekondigd en voor 2.600 miljard effecten opgekocht. Resultaat: geen enkel land van de eurozone moet nog een overdreven hoge rente bieden om zich te financieren.

Anderzijds is Mario Draghi er niet in geslaagd om de inflatie in de buurt van de doelstelling van de ECB, met name rond de 2%, te brengen. Steeds meer waarnemers twijfelen eraan dat de relance van het programma van kwantitatieve versoepeling de groei zal stimuleren.

Mario Draghi heeft ook fervente critici, zoals Felix Zulauf. Volgens deze ervaren Zwitserse econoom en strateeg heeft zijn negatieverentebeleid de banken kwetsbaarder gemaakt, zwaar op de pensioensystemen gewogen en de spaarders opgeofferd. Dit illustreert de vragen over de langetermijnimpact van de maatregelen die de voorbije jaren werden doorgevoerd. De negatieve rente en de activaopkopen kunnen niet eeuwig voortduren, maar niemand weet hoe men eruit moet geraken.  

Nu is het aan Christine Lagarde om een oplossing te vinden, in de hoop dat ze niet opnieuw met pech geconfronteerd wordt. De subprime-crisis is immers losgebarsten kort na haar benoeming tot Minister van Economie en Financiën in Frankrijk. En het domino-effect van de overheidsschuldencrisis liet zich voelen kort na haar benoeming tot Algemeen Directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer