12
oktober 2018

Loonstijging bij Amazon of hoe de concurrentie verzwakken

Het nieuws verbaasde de beleggers: Amazon heeft besloten om zijn minimumloon in de Verenigde Staten op te trekken tot 15 dollar per uur. Deze informatie werd zelfs toegejuicht door Bernie Sanders, de democratische kandidaat die nochtans aan de basis lag van een voorstel genaamd « Stop BEZOS, i.e. Stop Bad Employers by Zeroing Out Subsidies Act ». De naam van dit voorstel bevat een ironische knipoog naar de topman van Amazon, Jeff Bezos. Het voorstel beoogt om bedrijven te belasten ten bedrage van de federale steun die hun minst betaalde werknemers ontvangen.

hausse-des-salaires-chez-amazon-comment-affaiblir-la-concurrence-puilaetco-dewaay-private-bankers

Volgens Capital Markets zou dit « cadeau » de reus van de e-commerce tussen 1 en 2 miljard dollar moeten kosten. Dat is nauwelijks 1% van het omzetcijfer. Maar opgelet, het is meer dan een derde van zijn laatste nettowinst. Ondanks dit minpunt heeft Wall Street de loonstijging redelijk goed onthaald. De reden hiervoor? De arbeidsmarkt in de Verenigde Staten is zeer krap en Jeff Bezos heeft het voortouw genomen om zijn personeelsverloop te verminderen.

Daarbij komt dat Amazon vooral geld verdient met zijn cloud-divisie en zich kan veroorloven om een lagere rentabiliteit te hebben op zijn e-commercedivisie. Dit geldt echter niet voor zijn concurrenten die, om hun werknemers te behouden, het uurloon eveneens zullen moeten optrekken en die het veel moeilijker zullen hebben om deze kostenstijging te verteren. 

En uiteraard is Jeff Bezos niet gek: deze loonsverhoging werd gedeeltelijk gecompenseerd door de afschaffing van bonussen, premies en andere stock options. Op het vlak van de media heeft hij het eveneens goed gezien, want deze beslissing rekent af met de gebruikelijke kritiek op de GAFAM en vermijdt dat de Staat zich ermee gaat bemoeien. Om die reden is Wall Street niet afgeschrikt door de vrijgevigheid van Amazon. Deze vrijgevigheid is dan ook niet wat ze lijkt.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer