14
mei 2019

Logistiek vastgoed: de verleiding om internationaal te gaan

Voor de GVV’s (Gereglementeerde Vastgoedvennootschappen) die in de logistieke sector actief zijn, is het belang van internationale expansie relatief duidelijk. De aard van de gebouwen, waarvan het onderhoud beperkt is, de nauwe relatie met de huurders en de aankoopprijzen, die soms aantrekkelijker zijn in het buitenland, dwingen deze vennootschappen om buiten onze landsgrenzen te investeren.

immobilier-logistique-la-tentation-de-setendre-a-linternational-puilaetco-dewaay

Dat is één van de conclusies die getrokken werden tijdens de 5de editie van Meet the Manager. Deze conferentie die onlangs door Puilaetco Dewaay Private Bankers georganiseerd werd, liet de deelnemers toe om sleutelpersonen van talrijke Gereglementeerde Vastgoedvennootschappen te ontmoeten en met hen in dialoog te treden.

Logistieke gebouwen vragen een beperkt onderhoud tijdens hun levensduur. In tegenstelling tot bijvoorbeeld kantoren, kennen opslagplaatsen een trager verouderingsproces. Daardoor is het voor de GVV’s gemakkelijker om hun portefeuille geografisch uit te breiden. Op die manier hebben ze de mogelijkheid om de internationale groei te ondersteunen van hun klanten met wie ze nauwe banden onderhouden. 

Een andere factor zet de GVV’s er eveneens toe aan om investeringen te doen in Europa: de dure Belgische markt. Montea legt uit dat de ontwikkeling van de sector van het logistiek vastgoed in ons land vooral verband houdt met de vervanging van bestaande gebouwen. In België zijn de grondprijzen zeer hoog. Het is dus aanlokkelijk om naar het buitenland te trekken om gebouwen tegen een redelijke prijs te blijven aankopen. Door te investeren in landen zoals Roemenië, zoals Warehouses De Pauw doet, diversifiëren de GVV’s de risico’s van een vertraging van de groei van hun portefeuille. In deze context voeren ze ook steeds meer in-house projecten uit om de promotiemarges op zak te steken.

Anders investeren in vastgoed

De specialisten van Puilaetco Dewaay Private Bankers beheren actief een vastgoedmandaat dat voornamelijk belegt in aandelen van Gereglementeerde Vastgoedvennootschappen (GVV’s). In het kader van dit mandaat zijn de GVV’s het voorwerp van een globaal, actief en zelfs proactief beheer, aangezien onze experts de evolutie van elk van deze vastgoedvennootschappen zeer strikt opvolgen. 

Wenst u meer informatie over ons vastgoedmandaat? Aarzel niet om ons te contacteren! Onze experts staan te uwer beschikking om u persoonlijk te ontmoeten.