14
mei 2019

Kantoorvastgoed: een zeer lokale markt

De markt van het kantoorvastgoed verschilt zeer sterk van land tot land. Voor de GVV’s (Gereglementeerde Vastgoedvennootschappen) die in deze sector actief zijn, is het essentieel om een grondige kennis te hebben van de lokale bijzonderheden door een geografische concentratie.

immobilier-de-bureaux-un-marche-tres-local-puilaetco-dewaay

Dat is één van de conclusies die getrokken werden tijdens de 5de editie van Meet the Manager. Deze conferentie die onlangs door Puilaetco Dewaay Private Bankers georganiseerd werd, liet de deelnemers toe om de sleutelpersonen van talrijke Gereglementeerde Vastgoedvennootschappen te ontmoeten en met hen in dialoog te treden.

De markt van het kantoorvastgoed heeft altijd haar specifieke kenmerken gehad per land en zelfs per stad. De lokale vestigingen van multinationals nemen daarom vaak de huurbeslissingen, legt Befimmo uit. Omdat ze dichter bij de betrokken markt staan, zijn zij zich immers meer bewust van de dynamiek die eigen is aan het land en van de werkelijke behoeften van hun werknemers. Zo lijkt de impact van de technologische ontwikkeling zich tegen een andere snelheid te concretiseren naargelang van, onder andere, het soort huurder dat een bepaalde kantoormarkt domineert. Zo zal Brussel, dat tal van Europese instellingen onder zijn inwoners telt, minder gevoelig zijn voor de technologische disruptie dan London, dat in trek is bij innoverende start-ups. Bijgevolg is co-working er sneller de norm geworden.

Een internationale expansie interessant kan blijken op voorwaarde dat men een omvangrijke portefeuille opbouwt die wordt beheerd door een team van lokale experts.
Bovendien is een actief beheer van de verhuurde gebouwen cruciaal voor de GVV’s die in het kantoorvastgoed actief zijn, stelt CofinimmoDe toestand van de activa in overeenstemming houden met de evolutie van de markt is zeer belangrijk om een significant percentage van huurcontractvernieuwingen in stand te houden.

De betrokken GVV’s hebben er dus alle belang bij om zich te centraliseren in plaats van zich geografisch te verspreiden. Deze territoriale concentratie zorgt niet alleen voor een goede kennis van de lokale markt, maar laat hen eveneens toe om schaalvoordelen te realiseren inzake beheer. Tot slot is de nabijheid bij de politieke autoriteiten, i.e. essentiële partners bij het verkrijgen van een bouwvergunning, een niet te verwaarlozen voordeel.  

We merken echter op dat internationale expansie interessant kan blijken op voorwaarde dat men een omvangrijke portefeuille opbouwt die wordt beheerd door een team van lokale experts, zoals Leasinvest Real Estate in Luxemburg heeft gedaan.

Anders investeren in vastgoed

De specialisten van Puilaetco Dewaay Private Bankers beheren actief een vastgoedmandaat dat voornamelijk belegt in aandelen van Gereglementeerde Vastgoedvennootschappen (GVV’s). In het kader van dit mandaat zijn de GVV’s het voorwerp van een globaal, actief en zelfs proactief beheer, aangezien onze experts de evolutie van elk van deze vastgoedvennootschappen zeer strikt opvolgen. 

Wenst u meer informatie over ons vastgoedmandaat? Aarzel niet om ons te contacteren! Onze experts staan te uwer beschikking om u persoonlijk te ontmoeten.