14
oktober 2019

Jérôme Powell (FED) heeft een nieuwe financiële crisis vermeden

De voorbije weken verliepen turbulent op de financiële markten. Eén van de belangrijkste markten is de repo-markt. Ze laat beleggingsfondsen toe om een rendement te verkrijgen voor hun liquiditeiten en banken om over voldoende cash te beschikken door sommige effecten voor zeer korte periodes te lenen.

1.powell_LD

Volgens de ICMA (International Capital Market Association) vertegenwoordigt deze markt 7.000 miljard euro in Europa en bijna 4.000 miljard dollar in de Verenigde Staten. Half september is de New Yorkse tak van de Amerikaanse Federal Reserve echter met spoed moeten tussenkomen op de Amerikaanse repo-markt. Door een gebrekkig aanbod ging de rente de hoogte in: 3%, 5%, 10%.

Vorige week kondigde Jérôme Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), een structurele interventie aan. De Fed gaat opnieuw Amerikaanse schatkistbons opkopen ten berdrage van 60 miljard dollar per maand. Dit zal toelaten om te vermijden dat de spanningen in het financiële systeem toenemen. Maar het is eveneens bekennen dat ze gefaald heeft. De Fed wilde haar beleid normaliseren. Ze was nauwelijks begonnen met de vermindering van haar balans en is al verplicht om hierop terug te komen.

De voornaamste reden hiervoor is dat de cash niet meer circuleert. De omloopsnelheid van de munt is op 20 jaar tijd met de helft gedaald in de Verenigde Staten. Specialisten verklaren dit door het wantrouwen ten aanzien van de economische vooruitzichten en de val van de rente die particulieren en bedrijven ertoe aanzetten om hun liquiditeiten te bewaren in plaats van ze uit te geven of te investeren.

De omloopsnelheid bereikte immers haar hoogtepunt in het begin van de jaren 1980 toen een Amerikaanse schatkistbon meer dan 15% opbracht. Maar een snelle rentestijging zou op de conjunctuur wegen en de financiën van de met schulden bezwaarde landen te gronde richten.

Momenteel heeft niemand een geloofwaardige oplossing om de lage omloopsnelheid op te krikken. Spijtig genoeg, want de omloopsnelheid wordt traditioneel geassocieerd met deflatie en … recessie.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer