19
augustus 2019

Is de omkering van de rentecurve een goede indicator voor het begin van een recessie?

Moet men bang zijn voor een omkering van de rentecurve? Deze vraag is niet meer aan de orde voor sommige beleggers. Voor hen is het duidelijk: het is een vooruitlopende indicator voor het begin van een recessie in de Verenigde Staten. Dit wordt trouwens aangetoond door de statistieken: de laatste 5 keer dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties op 10 jaar onder de rente op tweejarige obligaties ging (1978, 1980, 1989, 2000, 2006), vond er gedurende minstens twee trimesters op rij een inkrimping plaats.

recession-ld

Welnu, technisch gezien belandt een land in een recessie wanneer het gedurende twee opeenvolgende trimesters een negatieve groei registreert. Door deze omkering van de rentecurve zijn de beleggers er vandaag van overtuigd dat het aftellen begonnen is.

De betrouwbaarheid van deze indicator zorgt echter voor stevige debatten onder de economen. En zelfs als dit zo zou zijn, zal men geen onmiddellijke impact zien. De geschiedenis toont immers aan dat de gevolgen van een omkering van de rentecurve 6 tot 24 maanden op zich kunnen laten wachten.

Janet Yellen, de voormalige voorzitter van de Fed (Amerikaanse centrale bank) heeft trouwens geprobeerd om de beleggers te kalmeren door te bevestigen dat de Verenigde Staten waarschijnlijk aan een recessie zullen ontsnappen. Volgens haar kan de daling van de rendementen op langlopende obligaties worden veroorzaakt door andere factoren dan een beginnende recessie. Kortom, zij meent dat een omkering van de rentecurve niet noodzakelijk een goede indicator is. Of het is in elk geval een indicator waarmee voorzichtig moet worden omgesprongen.

Maar we mogen ons niet laten misleiden: de beleggers zijn eveneens ongerust, omdat ze niet alleen vrezen voor een verzwakking van de Amerikaanse economie, maar ook en vooral voor een vertraging van de wereldeconomie. De handelsoorlog die voortduurt, het scenario van een harde Brexit, de vertraging van de Duitse locomotief, de sputterende groei in China, … De nieuwsberichten zijn niet positief. En de markten zijn op zoek naar positieve elementen om nieuwe stijgingen te rechtvaardigen.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer
Le-conseil-en-investissement

Beleggingsadvies

Neemt u uw beleggingsbeslissingen graag zelf? Kies dan voor beleggingsadvies. Uw private banker en uw portefeuillebeheerder stellen u dan de beste opportuniteiten voor die ze voor u kunnen vinden. Op die basis beslist u dan zelf: er wordt geen enkele transactie uitgevoerd zonder uw uitdrukkelijk akkoord.

Lees meer