15
april 2019

India, de verdoken economische wereldspeler

Wat het BRIC-acroniem (Brazilië, Rusland, India en China) betreft, gaat de meeste aandacht al jarenlang naar China. Ergens te begrijpen, maar niet volkomen terecht. India, de zesde economie van de wereld gemeten naar bbp, is aan een sterke opmars bezig.

linde-un-acteur-economique-mondial-cache-puilaetco-dewaay
De Indische economie zal dit jaar trouwens opnieuw sterker groeien dan de Chinese economie. Een belangrijke gebeurtenis zijn de verkiezingen voor het lagerhuis (Lok Sabha) van 11 april tot 19 mei 2019.

900 miljoen stemgerechtigden

 

De Indische stembusgang zal op zeven verschillende tijdstippen doorgaan. Met 900 miljoen stemgerechtigden is het de grootste democratische oefening ter wereld. De bevolking kan via elektronische weg en verspreid over 930.000 stembureaus in 29 staten en 7 bijkomende kleinere regio’s zijn stem uitbrengen. Het eindresultaat zal op 23 mei 2019 beschikbaar zijn.

Belangrijke test

 

Eerste minister Narendra Modi, de leider van de regerende Bharatiya Janata Party (BJP), de overtuigende winnaar in 2014, staat voor een belangrijke test. Hij gaat op zoek naar een nieuwe termijn als politiek leider van het land. Daarvoor moeten Modi en zijn partij erin slagen om de helft van de 543 verkiesbare zetels binnen te halen, wat na vijf jaar besturen niet zo vanzelfsprekend is.

 

Een kantelstaat wordt Uttar, waar 80 zetels te verdelen zijn. Net daar hebben twee politieke rivalen (Samajwasi Party en Bahujan Samaj) een alliantie afgesloten, wat de strijd nog uitdagender maakt. De verkiezingsuitslag zal uitwijzen of de bevolking tevreden is over het parcours van premier Modi.

Heel wat gedaan, maar ook nog veel werk voor de boeg

 

De verkiezingsbeloftes bestonden uit het aanvuren van de Indische economie, het creëren van banen voor de snel toenemende jonge bevolking, het voorzien van een “dak boven het hoofd” voor de gehele bevolking tegen 2022, het aanpakken van corruptie en het snoeien in de bureaucratie, zowat een “copy/paste” van wat Modi voordien wist te realiseren als gouverneur van de deelstaat Gujarat. En net dat heeft hij als eerste minister niet helemaal kunnen waarmaken.

 

Ondanks het doorvoeren van vitale hervormingen en een uniforme indirecte belasting (GST of Goods and Services Tax), heeft India te maken gekregen met economische hindernissen. Dit mondde uit in een sputterende arbeidsmarkt en een magere jobcreatie, een gebrek aan stijgende lonen, een tekort op de lopende rekening en een gestegen schuldgraad bij overheden, bedrijven en huishoudens.

 

Tenslotte is er ook nog heel wat werk aan het ambitieuze huizenprogramma. Het aantal opgeleverde woningen ligt mijlenver verwijderd van de doelstelling. Ondersteuning kan komen van stabiliserende inflatiecijfers en van de centrale bank waar de nieuwe voorzitter bereidheid toont om de rente nog verder te verlagen. Goed nieuws kwam er vanuit het IMF, dat zich onlangs positief uitliet over India en dat het dynamisme van het ontluikende land benadrukte.

 

Een afknapper was de demonetisatie, bedoeld om de zwarte economie aan te pakken. Door een slechte voorbereiding bleven de verhoopte positieve effecten van het uit omloop halen van alle 500 en 1.000 roepiebiljetten, of 86% van de cash, volledig uit. Integendeel, het economische gebeuren is hierdoor tijdens een aantal kwartalen zo goed als stilgevallen.

Politieke uitdagers

De voornaamste oppositiepartij is de Congress Party van Rahul Gandhi, een telg van de meest invloedrijke politieke dynastie. Daarnaast hebben een aantal regionale partijen zich gegroepeerd onder de naam Mahagathbandhan. Volgens recente peilingen zal de charismatische Modi ook bij deze verkiezingen als meest populaire politicus uit de bus komen, zij het dan met een minder overtuigende score dan de vorige keer het geval was. Zijn populariteit is de voorbije jaren ietwat gedaald.

Zo verloor de BJP recent nog van de Congress Party in drie regionale verkiezingen. Om dit te counteren, heeft Modi steunmaatregelen uitgevaardigd om de lonen op te krikken en de taksen te verlagen voor de middenklasse. Daarnaast is de premier via alle mediakanalen alomtegenwoordig om zoveel mogelijk aandacht weg te kapen.

Aandacht naar nationale veiligheid

Daar waar het in de eerste maanden van de verkiezingscampagne voornamelijk over het economische aspect ging, heeft het nationalistische gevoel een belangrijke plaats gekregen door de escalerende spanningen in februari tussen India en Pakistan.

Beide landen stonden op een gegeven moment neus aan neus ingevolge een zelfmoordaanslag met 40 slachtoffers door de terroristische groepering Jaish-e-Mohammed (JeM) in Pulwama. Door een harde houding en luchtaanvallen op Pakistan heeft premier Modi zijn imago van beschermheer (watchman of chowkidar) kracht bijgezet, wat zijn populariteit een boost heeft gegeven.

India, een land met heel wat troeven

De helft van de bevolking is jonger dan 25 jaar. In tegenstelling tot heel wat andere groeilanden hebben velen een degelijke opleiding genoten. Net dat zorgt voor groeipotentieel. Met de campagne “Make in India” heeft premier Modi het land opengesteld voor internationale investeerders.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, waar buiten de beide protagonisten ook heel wat handelspartners hinder van ondervinden, heeft een eerder bescheiden impact op India. Het land exporteert hoofdzakelijk informaticadiensten en nichegoederen, zoals geneesmiddelen.

Opportuniteiten voor beleggers

Wie wil profiteren van de toegenomen dynamiek en meer aandacht voor groei in India, kan dit doen via de India-S&P BSE Sensex-index. Goed om te weten is dat de sectorsamenstelling van de Indische aandelenmarkt nogal verschillend is van die van andere groeilanden, zodat dit een goede diversificatie kan bieden binnen het segment.

Indische aandelen komen tot op vandaag weinig voor in internationale portefeuilles. Samen met de omvang van de Indische economie kan ook het financiële gebeuren alleen nog maar aan belang toenemen. Het is een goed moment om een belegging in Indiase aandelen te overwegen. De economische vooruitzichten zijn stevig, de inflatie blijft onder controle, de Amerikaanse rente blijft bescheiden en de olieprijzen vormen geen bedreiging.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer