13
april 2018

In geval van een handelsoorlog zou Europa de dupe kunnen worden

De handelsoorlog is brandend actueel in het economische nieuws. Sommigen vragen zich af of hij echt zal uitbreken. Anderen menen dat Donald Trump niet tot het uiterste zal gaan en dat hij gewoon wil onderhandelen. Maar voor de financiële markten zullen de verliezers van een handelsoorlog niet de Verenigde Staten zijn. Verwonderlijk?

en-cas-de-guerre-commerciale-cest-leurope-qui-risque-de-trinquer

Neen, want de S&P 500 index is vooral een binnenlandse index. Anderzijds is de eurozone sterk exportgericht. Dit geldt ook voor Japan en Azië, en een handelsoorlog zou hun groei afremmen.

De waardedaling van de dollar vormt een ander risico voor de beleggers. Als een dergelijk scenario bewaarheid wordt, zouden de portefeuilles van de Europese beleggers opnieuw getroffen kunnen worden.

We mogen niet vergeten dat het rendement van de Amerikaanse aandelen in 2017 voor een Europese belegger werd ingekrimpt door de daling van het groene biljet. Zich beschermen tegen het wisselrisico is uiteraard een mogelijkheid, maar ze is redelijk duur.

Dus ja, achter een handelsoorlog schuilt ook het wisselrisico dat opnieuw opduikt. En het is helaas niet neutraal voor de beleggers van de eurozone.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer