03
juni 2019

Hoe zit het momenteel met de obligatiemarkt?

We moeten niet rond de pot draaien: de obligatiemarkt is over het algemeen niet de meest boeiende markt. Ze haalt nauwelijks het voorpaginanieuws in vergelijking met de aandelenmarkt. Nochtans is er momenteel vooral op deze markt heel wat beweging.

Storm-1-ld

Volgens de New York Times stuurt de obligatiemarkt het signaal uit dat men zich zorgen moet maken over de Amerikaanse economie.

Een eerste onrustwekkende boodschap: de obligatierendementen registreren een daling. Dat is normaal, want wanneer de beleggers nerveus zijn, kopen ze Amerikaanse staatsobligaties.

De reden hiervoor? Behoudens uitzonderingen, betalen de regeringen hun schulden en dus is de aankoop van Amerikaanse staatsleningen een niet-risicovolle belegging. Maar door deze staatsobligaties te kopen, stijgt hun koers en dalen de rendementen mechanisch.

De obligatierendementen betekenen voor de economie wat de barometer betekent voor het weer. Wanneer deze rendementen drastisch dalen, is dit het signaal dat er storm op komst is. Daarbij komt dat deze rendementen niet alleen een daling kennen in de Verenigde Staten, maar ook in de eurozone (met uitzondering van Italië), Japan, Australië en Groot-Brittannië.

Een tweede verontrustend signaal: de rentecurves zijn vandaag omgekeerd. In een normale economie is de langetermijnrente hoger dan de kortetermijnrente, om de eenvoudige reden dat het gevaarlijker is om zich voor een langere periode van zijn geld te ontdoen dan voor een kortere.

De langetermijnrente ligt hoger om dit bijkomende risico te vergoeden. Maar vandaag staat de rente op 3 maanden in de Verenigde Staten hoger dan die op 10 jaar.

Daarom wordt de obligatiemarkt aandachtig in de gaten gehouden door Wall Street. Historisch gezien, worden recessies altijd voorafgegaan door een omkering van de rentecurves. En zelfs al kan het twee jaar duren voor een recessie zich doorzet, toch heerst er al bezorgdheid. Maar zoals steeds, is het raadzaam om dit met uw private banker te bespreken.

Lees ook

le-crédit-patrimonial-des-solutions-sur-mesure

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wilt u een opportuniteit aangrijpen of een belangrijke verrichting financieren, zonder uw portefeuille, of een deel ervan, te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers kunt u genieten van een bijzonder soepele financiering op maat, tegen zeer gunstige voorwaarden: het vermogenskrediet, ook wel ‘Lombardkrediet’ genoemd.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer