05
augustus 2019

Hoe Trump de Fed wil dwingen om haar rente verder te verlagen

Hoewel we het verwacht hadden, heeft Donald Trump de financiële markten weer weten te verbazen. Dat was het geval met de verrassende beslissing om invoerrechten te heffen op nieuwe Chinese importgoederen.

comment-trump-veut-forcer-la-fed-a-baisser-davantage-ses-taux-puilaetco-dewaay
© Photo by Samantha Sophia on Unsplash

In een reeks tweets, waarvan hij als geen ander de kunst verstaat, kondigde de president van de Verenigde Staten aan dat vanaf 1 september extra douanerechten van 10% zullen worden geheven op 300 miljard dollar aan bijkomende importgoederen.

De aankondiging van deze ‘verrassing van de chef’ duwde de wereldwijde financiële markten onmiddellijk in het rood. Beurzen kelderen, veilige havens (staatsobligaties, goud, Zwitserse frank) schieten de hoogte in en de olieprijs daalt.

De reden hiervoor? De Amerikaanse consumenten zouden de gevolgen van die heffing kunnen voelen, omdat het deze keer gaat om alledaagse consumptiegoederen (huishoudtoestellen, kleding) waarvan de prijzen over enkele maanden zouden kunnen stijgen. Tot nu toe ging het om industriële producten en een groot deel van de douanerechten kwam voor rekening van de bedrijven. Kortom, deze beslissing van Trump kan de groeivertraging in de VS versnellen en de wereldhandel beïnvloeden.

Maar Wall Street speculeert ook op een ander vrij rooskleurig scenario voor de financiële markten. Donald Trump heeft namelijk niet verhuld dat hij een sterkere rentedaling wilde dan de verlaging van 0,25% waartoe de Fed (Amerikaanse centrale bank) heeft beslist, en dat die daling bovendien de start zou betekenen van een langdurige versoepelingscyclus. Jerome Powell, voorzitter van de Fed, verwees echter gewoon naar een ‘mid-cycle adjustment’, wat betekent dat er niet noodzakelijkerwijs verdere renteverlagingen op korte termijn te verwachten zijn.

Als de handelsoorlog daarentegen escaleert, zal de Fed geen andere keuze hebben dan te handelen en ... haar richtrente sneller en sterker te verlagen. Kortom, volgens die stelling zou de nieuwe aanval van Donald Trump tegen China ook bedoeld zijn om druk uit te oefenen op de Fed om haar rente sterker te verlagen.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer