22
oktober 2019

Goud is niet het enige metaal dat een opleving kent

Sinds een jaar is de markt van de grondstoffen eerder somber gestemd. Zo zitten ijzererts, koper, olie en tarwe ver onder hun hoogtepunten. Enkele metalen weten echter stand te houden.

2_GOLD_BD

Goud zit hier uiteraard bij. Het gele metaal bereikte vorige zomer een nieuw record in euro. Het profiteert van zijn rol van vluchtwaarde, zowel voor de centrale banken die hun reserves aandikken als voor de beleggers. Deze laatstgenoemden zijn des te meer geneigd om op goud in te zetten in een context van een negatieve rente en talrijke geopolitieke spanningen: handelsoorlogen, Brexit, conflicten in het Midden-Oosten.

Palladium bereikte eveneens een recordprijs van 1700 dollar per ounce, duurder dan goud. Dit metaal dat tot de platinoïden behoort, profiteert van de ontdieseling van het wagenpark. Palladium wordt immers hoofdzakelijk gebruikt in katalysatoren van benzinemotoren, terwijl dieselkatalysatoren meer platina bevatten. De prijsstijging van palladium remt de autoconstructeurs niet af, aangezien er slechts sprake is van 3-4 gram (0,1 ounce) per wagen. Maar de schaarste dreigt.

De nikkelprijs is sinds juli met 35% gestegen na de beslissing van Indonesië om zijn embargo met 2 jaar te vervroegen. De grootste nikkelproducent ter wereld zou vanaf 1 januari 2020 geen ruw erts meer mogen exporteren. De markten hopen nog op een versoepeling van de maatregel zoals bij het vorige embargo van 2014.

De uitdagingen zijn voortaan echter veel groter voor het land. Het gaat niet gewoon meer om de ontwikkeling van de industrie die erts omzet in metaal – waarvan de export toegestaan blijft –, maar wel om een wereldspeler te worden in elektrische batterijen voor auto’s. Zijn nikkelertsen bevatten immers ook kobalt, een ander kritiek metaal voor de fabricage van batterijen. De Indonesische projecten in verband met elektrische auto’s hebben reeds de aandacht getrokken van talrijke autoconstructeurs zoals Volkswagen, Mercedes, Tesla en Toyota.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is nochtans een kapitaalintensieve investering die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen waarmee u ook onrechtstreeks in vastgoed kunt investeren.

Lees meer
Pourquoi-choisir-puilaetco-dewaay-pirvate-bankers

Waarom kiezen voor Puilaetco Dewaay Private Bankers?

Sinds 1868 hebben we maar één enkele missie: u performante, gepersonaliseerde en verantwoorde oplossingen bieden. Als private bankers focussen we op een volledig gepersonaliseerde aanpak, gebaseerd op onze ervaring, geschiedenis en geavanceerde technologie.

Lees meer