18
juni 2019

Goud, een alternatief voor obligaties?

Het gele metaal staat opnieuw op een goed blaadje bij de beleggers. Tegen een prijs van 1.340 dollar per ounce flirt het « barbaarse relikwie », zoals het door de econoom Keynes genoemd werd, met zijn hoogste niveau van het jaar. De baar goud zit ook niet stil met een waarde van ongeveer 38.000 euro.

unplash-article-or-rect
© Photo by Tevei Renvoyé on Unsplash

De eerste verklaringen voor deze goede houding van het goud:

  • de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten;
  • De aanslepende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China;
  • Een waarschijnlijke toekomstige verlaging van de richtrente door de Fed (Amerikaanse centrale bank).

De appetijt voor goud zou zijn oorsprong vinden in een subtiele cocktail van « angst, de Amerikaanse dollar en de Amerikaanse reële rente »

Andere analisten preciseren dat het aspect « vluchtwaarde »  geen doorslaggevende rol gespeeld heeft in zijn stijging van de voorbije 3 maanden. Volgens hen is het gele metaal vooral een geloofwaardig alternatief geworden voor obligatieproducten waarvan de rendementen opnieuw in dalende lijn evolueren.

Goud brengt per definitie ook niets op, maar in tegenstelling tot obligaties aan 0% of met een negatieve rente, is het een tastbaar actief dat in geval van een grote crisis in waarde zou kunnen stijgen.

Het is eveneens duidelijk dat goud wordt ondersteund door de zwakke dollar. Deze zwakte resulteert uit een vertraging van de groei en uit het vooruitzicht van een renteverlaging door de Fed.

Maar zoals steeds, is het raadzaam om de plaats en het belang van goud in uw portefeuille te bespreken met uw private banker.

Lees ook

Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer
Credits

Vermogenskredieten: oplossingen op maat!

Wenst u een opportuniteit aan te grijpen of een belangrijke verrichting te financieren? Dit alles zonder uw portefeuille gedeeltelijk of volledig te moeten verkopen? Bij Puilaetco Dewaay Private Bankers geniet u van flexibele en gepersonaliseerde financieringsvormen tegen zeer gunstige voorwaarden.

Lees meer