29
juli 2019

Goud, de nieuwe lieveling onder beleggers

Ray Dalio, de stichter van Bridgewater, het grootste hedge fund ter wereld, is sinds enkele maanden pessimistisch over de evolutie van de markten.

lor-la-nouvelle-coqueluche-des-investisseurs-puilaetco-dewaay
© Photo by Joshua Sortino on Unsplash

Met een negatieve return (- 4.9%) over het eerste halfjaar van 2019 kreunt zijn fonds Pure Alpha overigens onder de toepassing van zijn zwarte kijk op de markten.

Als het over goud gaat is Wall Street-goeroe Ray Dalio daarentegen optimistischer. Volgens hem moeten beleggers goud kopen om de risico’s van gediversifieerde portefeuilles te beperken en het rendement ervan te verbeteren.

De grondslag van zijn redenering ? De monetaire versoepeling (0% of zelfs negatieve rente) zal geen groter resultaat boeken dan in het verleden en plaats moeten ruimen voor andere vormen van ondersteuning zoals muntontwaarding of belastingverlagingen. Tegen de achtergrond van deze onzekerheden zal goud als een veilig toevluchtsoord gelden.

Andere specialisten zijn van mening dat het edele metaal een van de laatste klasse van activa vormt die een omgekeerd evenredige correlatie bieden in portefeuillebeheer. De markten van rentes (obligaties) en die van aandelen evolueren immers sinds het begin van het jaar identiek.

Het rendement van staatsobligaties (Duitsland, Zwitserland, Nederland, België) is trouwens negatief in Europa of uiterst laag in de Verenigde Staten (2%).

De redenering van beleggers valt eenvoudig samen te vatten: aangezien staatsobligaties niets meer opbrengen en niet langer bescherming bieden tegen de inflatie, kan je net zo goed goud kopen ! Sommigen zweren bij de fysieke aankoop van goud, anderen bij financiële producten die de index van de goudprijs volgen en nog andere zetten in op goudmijnen.

Ten opzichte van de beursmarkten hebben goudmijnen de jongste jaren immers ondergepresteerd. En omdat het hier gaat om een activiteit met vaste kosten zou de stijging van de huidige vraag (met name door China) een hefboomeffect kunnen hebben op hun winsten en hun beurskoersen. Maar zoals vaak met dit soort redeneringen kan u hier best eens over praten met uw private banker.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer