01
juli 2019

Goldman Sachs verwacht geen zware financiële crisis in 2020

De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, de geopolitieke spanningen met Iran, het risico van een blokkering van de Straat van Hormuz, het gevaar van een « Hard Brexit » en de wereldwijde schuldenlast die zich op een historisch recordniveau bevindt… alle ingrediënten voor een zware economische crisis zijn aanwezig.

goldman-sachs-nanticipe-pas-de-crise-financiere-majeure-en-2020-puilaetco-dewaay

Maar volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is er geen aanleiding (zelfs al moet men voorzichtig blijven) om te vrezen voor een zware financiële crisis in 2020. Tijdens zijn bezoek aan Parijs verklaarde David Solomon, de CEO van Goldman Sachs, aan het Franse dagblad Les Echos: « Momenteel worden er op het vlak van het monetaire beleid enorme inspanningen geleverd om de groei in de wereld te ondersteunen. Ik zie geen aanwijzingen dat dit binnenkort zal stoppen. In deze context lijkt het risico dat de economische groei op korte termijn een bruuske omslag kent, zwak ».

Gevraagd naar de reden voor zijn optimisme, stelde David Solomon dat de verwijzingen naar de crisis van 2008 niet opgaan: « Ik denk dat het scenario van een vertraging van de wereldgroei het meest waarschijnlijk is. Dit zal zich niet vertalen in een financiële crisis, noch in een scenario waarin de Verenigde Staten in een recessie zouden belanden. Ik ben geen aanhanger van de hypothese dat het verwachte einde van een economische cyclus zich noodzakelijkerwijs vertaalt in een financiële crisis ». Eén van de bewijzen hiervan is volgens hem dat hoewel de prijs van de financiële activa gestegen is, de koers-nettowinstverhouding van de S&P 500 rond 17 keer ligt.

Anders gezegd, historisch gezien zijn de aandelen tamelijk correct gewaardeerd. « Als we de vergelijking maken met de markten in maart 2008 en de waarderingen van de Nasdaq in die tijd, dan is de situatie helemaal anders », voegde de topman van Goldman Sachs hier nog aan toe.

Lees ook

horloge

Een gepersonaliseerd vermogensbeheer

U geniet van een volledig gepersonaliseerde aanpak. In samenwerking met een team van exper ts in hun respectieve domeinen en gebruikmakend van performante informaticamiddelen, concentreren onze private bankers zich uitsluitend op uw specifieke behoeften.

Lees meer
Une-gestion-durable-de-votre-portefeuille

Een duurzaam beheer van uw portefeuille

Wilt u zowel financieel rendement als maatschappelijke impact? Kies dan voor duurzaam portefeuillebeheer. U investeert in een positieve toekomst, voor uzelf en de volgende generaties. In lijn met uw waarden, zal uw vermogen geïnvesteerd worden in verantwoordelijke, zorgvuldig geselecteerde bedrijven.

Lees meer
investissement-immobilier

Anders investeren in vastgoed?

Hebt u, net als de meeste Belgen, ook een baksteen in de maag? Nochtans: rechtstreeks in fysiek vastgoed investeren is een kapitaalintensieve investering, die toch wel een aantal risico’s inhoudt. Daarom bieden we u bij Puilaetco Dewaay Private Bankers oplossingen aan waarmee u ook onrechtstreeks in immobiliën kunt investeren.

Lees meer